‘Katten zijn zo mooi en eigenwijs’

Carrièreswitch

Kiezen voor een compleet andere carrière, je moet het durven. Liesbeth van Mullem (49) deed het gewoon. Ze nam ontslag als controller en is nu kattenoppas.

Foto iStock

Hoogtepunt: „Ik maak me niet meer zo druk.”

Dieptepunt: „Het is intellectueel niet het meest uitdagende werk.”

Het ging steeds meer over geld en bonussen

„Als controller bij KLM en later bij uitgeverij Kluwer was ik de rechterhand van de manager en vond ik het leuk om mee te denken over de organisatie. Maar op een gegeven moment begon ik me te irriteren. Het ging steeds meer over geld en bonussen en niet om de belangrijkste vraag: waar staan we voor als bedrijf?

„In de hoop dat het anders zou zijn bij een non-profitorganisatie werd ik controller bij een ziekenhuis, maar dat viel erg tegen. Ook hier ging het niet om de patiënt, maar om de bestuurders en het bedrijf. Toen ik ook nog zag hoe collega’s onrechtvaardig behandeld werden, was dat de druppel en besloot ik een sabbatical te nemen. Ik kon niet langer vechten tegen de windmolens.”

Katten zijn zo mooi en eigenwijs

„Hoewel ik genoeg gespaard had, wilde ik niet niets doen, want dan zou ik me zeker gaan vervelen. Ik besloot om me aan te bieden als kattenoppas. Katten waren altijd al mijn lievelingsdieren, ze zijn zo mooi en eigenwijs. Honden komen bij je om hun baas te plezieren, katten komen bij je zitten omdat ze het zélf willen. Ik liet een logo ontwerpen en maakte zelf een website. Het balletje ging rollen en inmiddels kan ik er goed van leven, al zal ik nooit zoveel verdienen als met mijn vorige baan.”

Een half uurtje spelen

„Ik geniet van de vrijheid en de eenvoud van mijn nieuwe leven; ik kan zelf mijn dagen indelen. Op de fiets ga ik langs huizen van mensen die op vakantie zijn. Daar geef ik de katten eten, verschoon de kattenbak en blijf een half uurtje met ze spelen. Het werk is heel afwisselend. Deze week pas ik bijvoorbeeld op katjes met suikerziekte, dus die moet ik ook insuline geven. Er zijn eigenlijk maar twee dingen die ik mis in dit werk: het intellectuele en sociaal contact. Voor dat laatste heb ik al een oplossing gevonden: als bijbaantje zit ik in een smaakpanel van een groot voedselmerk.”

Ook een bijzondere carrièreswitch gemaakt? Mail naar werk@nrc.nl.