Recensie

Recensie Film

Karakteracteur tussen superheldenfans

Benedict Cumberbatch

De acteur uit 12 Years A Slave en Sherlock moet wennen aan zijn status als held uit het stripimperium van Marvel.

Met Benedict Cumberbatch als Doctor Strange is de intellectuele superheld in de bioscoop gearriveerd. „Ho, wacht even”, protesteert de acteur als hij dit hoort. „Op een gegeven moment trek ik wel degelijk mijn T-shirt uit. Zag je niet dat ik heb getraind?”

De 40-jarige acteur tovert zijn kwaadaardigste grijns tevoorschijn wanneer we hem spreken in het chique Montage-hotel in Beverly Hills. Dan beaamt hij: „Ja, ook de sarcatische Iron Man en doemdenker Batman zijn slim, maar neurochirurg Strange is toch anders. Briljant en arrogant, een rationele denker die de mystiek in duikt. Dat is nieuw.”

De Brit uit een prominente acteursfamilie kan veel. In 12 Years A Slave overtuigde hij als slavenhouder. In The Fifth Estate zette hij een glibberige Julian Assange neer, de oprichter van WikiLeaks. In tv-serie Sherlock is hij scherp als detective Sherlock Holmes.

De houding die buiten de filmset past bij een superheld in het nieuwe epos van stripimperium Marvel komt hem niet aanwaaien. Toen Cumberbatch deze zomer zijn debuut maakte als nieuw Marvelgezicht op stripbeurs ComicCon in San Diego, oogde hij ongemakkelijk. Tussen de uitzinnig verklede superheldenfans was hij als serieus karakteracteur een vis op het droge. Zijn goedbedoelde „ComicCon, yeah!” tegenover tienduizend fans klonk gemaakt.

Inmiddels is hij gewend aan de gekte en klinkt hij bijna enthousiast over de toegewijde fans. En heeft de acteur duidelijk nagedacht over de vragen die hij telkens krijgt over de spektakelfilm. Of het lastig wedijveren is met de special effects? „Nou ja, acteren is illusie. Alles wat we doen is ingebeeld. We spelen altijd met het onechte, bij Marvel is het alleen extreem.”

Dat zijn personage oosterse wijsheid omarmt, spreekt Cumberbatch aan. Tussen de middelbare school en de toneelschool gaf hij een jaar Engelse les in een boeddhistisch klooster in India. „De deuren van begrip en perceptie gingen toen op een kier”, zegt de acteur. „Mijn leven is één lange poging om die deuren verder te openen.” Weer die grijns. „Geen wonder dat ik Strange speel.”