Italiaanse probleembank MPS schrapt 2.600 banen

Die maatregel moet ertoe bijdragen dat de slechtst presterende bank in de Europese bankentest weer financieel gezond wordt.

De ingang van het hoofdkantoor van Monte dei Paschi in Siena.
De ingang van het hoofdkantoor van Monte dei Paschi in Siena. Foto Stefano Rellandi / Reuters

Bij de Italiaanse probleembank Monte dei Paschi di Siena (MPS) verdwijnen de komende jaren 2.600 banen, iets meer dan 10 procent van het totaal. Die maatregel moet ertoe bijdragen dat MPS weer financieel gezond wordt. Ook gaat de bank een kwart van alle kantoren sluiten, zo maakte Monte dei Paschi dinsdag bekend.

De oudste nog bestaande bank ter wereld is al jarenlang financieel niet gezond. In de stress test van de Europese Bankenautoriteit (EBA) in juli presteerde MPS het slechtst van alle Europese banken. Als het Italiaanse instituut drie jaar lang bloot zou staan aan financieel-economische stress, dan valt Monte dei Paschi om, zo luidde de boodschap nadien.

Lees ook: Italiaanse banken zijn grootste zorg bij Europese stresstest.

In het veranderplan voor de komende drie jaar neemt MPS nu een groot aantal maatregelen om het bedrijf weer op orde te krijgen. Zo wil het concern de uitgaven aan personeel met zo’n 9 procent verlagen, met het banenverlies als gevolg. Van de 2.000 kantoren die MPS nu heeft, zijn er eind 2019 nog ongeveer 1.500 over.

5 miljard aan kapitaal ophalen

Onderdeel van het plan is ook het afstoten van bijna 28 miljard euro aan slechte leningen, die sterk drukten op de balans van MPS. Een deel van die leningen wordt overgedragen aan Atlante, een soort privaat fonds dat door de Italiaanse overheid is opgetuigd om banken te redden. De verliezen die met die verkoop gepaard gaan, wil Monte dei Paschi opvangen door 5 miljard aan kapitaal op te halen.

De maatregelen moeten ertoe leiden dat MPS uitkomt op een winst van bijna 1 miljard in 2018 en 1,1 miljard euro in 2019. Tot die tijd verwacht de bank nog forse verliezen te lijden, door de hoge kosten die het plan met zich meebrengt. Ook vorig jaar schreef Monte dei Paschi overigens al winst. Het concern hield toen 390 miljoen over, na een verlies van ruim 5,3 miljard in 2014.

Aandeel MPS wint fors

Onder beleggers zijn de plannen van MPS opnieuw reden voor optimisme. Het aandeel Monte dei Paschi opende bijna 6 procent hoger en die winst liep in de eerste minuten zelfs op tot meer dan 11 procent. Ook maandag steeg de koers van de bank al flink, met bijna 29 procent, in afwachting van het reddingsplan. In een dikke week tijd is het aandeel nu ruim twee keer zo veel waard.

Twitter avatar markets Bloomberg Markets Banca Monte dei Paschi di Siena shares have been on a huge rally https://t.co/brvj2wtQqV via @ssirletti https://t.co/CpObDd4Dbj

De maatregelen om Monte dei Paschi gezond te maken zijn het eerste wapenfeit van topman Marco Morelli, die vorige maand de afgetreden Fabrizio Viola opvolgde. MPS is de derde grootste bank van Italië, na Unicredit en Intesa Sanpaolo. Eind vorig kwartaal had Monte dei Paschi voor ongeveer 160 miljard euro op de balans staan.