Wat stemt Amerika op 8 november? Daphne Goggins (53) woont in een bijna volledig zwarte wijk in noord Philadelphia. Ze is medisch afgekeurd.

Kort Amerikaans 3/14

‘Het gaat mij vooral om familiewaarden’

Tot 8 november interviewt NRC in ‘Kort Amerikaans’ iedere dag een kiezer. Van Latino tot Afro-Amerikaan, van jong tot oud, wie kiezen de Amerikanen tot president? Daphne Goggins (53) woont met haar drie meerderjarige zonen en een kleinzoon in een bijna volledig zwarte wijk in noord Philadelphia. Ze is medisch afgekeurd (voor ondertiteling: klik op CC).
Door Emilie van Outeren en Phylandra McFaddin,

Op wie gaat u stemmen op 8 november en waarom?

„Donald Trump is mijn man. Hij is de buitenstaander die de boel kan opschudden. Ik denk dat hij is wat dit land nodig heeft. Toen ik voor het eerst mocht stemmen vond ik Ronald Reagan een coole gast en daarom ben ik Republikein geworden. Het gaat mij vooral om familiewaarden en lage belastingen. Nee, Trump is niet bepaald de man van de familiewaarden, maar wat dat betreft kan ik hem een hand geven. Ik heb drie kinderen en ik ben nooit getrouwd. Ik ben 22 jaar verslaafd geweest aan cocaïne. Maar zolang hij zich niet gaat inzetten voor abortus of homoseksuelen, vind ik wat hij in zijn privéleven doet allemaal prima.”

Waarom denkt u dat de meeste Afro-Amerikanen, volgens de peilingen, achter Hillary Clinton staan?

„Omdat ze gehersenspoeld zijn. Ze denken dat de Democraten de partij zijn die het beste met ze voor heeft, terwijl dat aantoonbaar niet het geval is. Acht jaar geleden wilde ik onderdeel van de geschiedenis zijn en was ik van plan om op Obama te stemmen. Een zwarte man in het Witte Huis. Maar toen ik in het stemhokje stond kon ik toch niet op een Democraat stemmen. Ik ben de enige hier in de straat met een Trump-poster, maar ik denk dat veel mensen stiekem toch op hem gaan stemmen, omdat ze het zat zijn. En als Trump niet wint, breekt er een opstand uit.”

Hoe zal uw leven veranderen onder een president Trump of een president Clinton?

„Van haar verwacht ik niks, van hem verwacht ik ook niet zoveel. Ik hoop dat hij het land veilig maakt, banen creëert en scholen verbetert. Maar wat dat betreft hebben we eerder veranderingen in de lokale politiek nodig dan in Washington. Uiteindelijk moet je het zelf doen. Mijn moeder was een alcoholist, ik raakte verslaafd, ik kon niet studeren. Maar ik heb, tot ik op mijn werk gevallen ben, een goede carrière gehad als maatschappelijk werker. Ik heb dit huis gekocht. Ik heb geen geweldig leven, maar ik maak er het beste van.”