Haal je een gewraakt artikel offline tijdens een Twitterstorm?

Ophef op Twitter

Wat doe je als Twitter plots over een artikel op je site valt? Drie titels kregen er dit weekend mee te maken. Ze reageerden alle drie anders.

©

Hoofdredacteur Arno Kantelberg van Esquire zat zondag met kind en al op de fiets toen hij de ’31 vrouwen die elke man een keer moet hebben gehad’ via WhatsApp kreeg doorgestuurd van een collega. Het lijstje stond op de site van hun blad, maar Kantelberg wist daar nog niets van.

Ook voor Marije de Jong, hoofdredacteur van Happinez, stak de twitterstorm op in het weekend. Zij werd zaterdag plotseling van alle kanten „geappt, gemaild en gebeld”. Dat ze maar even op Twitter moest kijken. Er was die dag een blogje gepubliceerd van een moeder die twijfelde of ze haar vierde kind wel wilde vaccineren, en nu waren ze trending topic.

Het gewraakte artikel van Esquire werd een jaar geleden voor het eerst online gezet, destijds zonder ‘#ophef’. Vrijdag herkauwde de redactie het, en pas zondag ging het vuurtje goed branden op Twitter. De checklist met typen vrouwen die je moest kunnen afstrepen als bedpartner bevatte onder meer de ‘dronken Dolly’: een meisje dat na een avond stappen meegaat, maar laveloos in elkaar zakt voor het tot seks gekomen is. De ‘bangalijst’ werd sneu en zielig genoemd. ‘Grab-them-by-the-pussy-humor’, tweette RTL-adjunct Pieter Klein. Danser en acteur Jan Kooijman, door Esquire genomineerd voor meest stijlvolle man van het jaar, verklaarde dat hij niet meer hoefde te winnen na de publicatie van dit ‘meest stijlloze artikel van het jaar’.

Kantelberg kreeg dat als niet-twitteraar vrijwel niet mee. Maar hij besloot wel meteen na het te hebben gelezen dat het eraf moest. De site heeft de opdracht elke dag vijftien stukken te publiceren, en dit gebeurde volgens hem „in the spur of the moment”, zonder dat er goed over nagedacht was. „Er zitten elke dag twee redacteuren die die fabriek draaiende houden. Er is heel weinig tijd voor reflectie.” Hij maakte de beslissing om het offline te halen op inhoud, niet omdat Twitter boos was, zegt hij. Hij vond het gewoon „echt plat”.

De reactie van Quote was min of meer het tegenovergestelde. De bladen zijn beide onderdeel van Hearst en nemen regelmatig webartikelen van elkaar over. De lijst werd ook op de site van het zakenblad gepubliceerd, waar hij nog steeds te lezen is.

Quote was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar, maar maandagmiddag noemden redactiechef Mark Koster en hoofdredacteur Mirjam van den Broeke het in een reactie op de eigen site „een onschuldig stukje over daten”. Quote liet weten sowieso nooit stukjes offline te halen. Wie over dit „pesterig bedoeld lijstje” viel, ontbrak het aan humor en relativeringsvermogen. Dat de passage over ‘dronken Dolly’ impliceerde dat je iemand mag aanranden of verkrachten, wezen ze resoluut van de hand. Wel werd – zonder dat daar in de verklaring gewag van werd gemaakt – tussen haakjes toegevoegd: ‘Maar ja, ook jij valt ronkend in slaap.’ Helemaal fris kan Quote de tip om seks te hebben met een meisje dat daar niet meer mee kan instemmen dus ook weer niet gevonden hebben.

dolly

De Jong van Happinez schrok van de „genadeloze” reacties op wat zij, in tegenstelling tot Kantelberg bij Esquire, geen slecht blogje over vaccinatietwijfel vond. Toch besloot ze het offline te halen, „in een spontane, misschien wat impulsieve reactie.” De storm werd zo hevig dat ze dacht dat hij weer zou gaan liggen als het weg was. Op Twitter werd de beslissing gemotiveerd via het officiële account van het ‘mindstyle magazine’.

Later kreeg ze er bedenkingen bij. „Ik ben ook journalist. Dus ik vind het niet goed om de bron weg te halen.” In Kantelbergs geval ging dat niet op, zegt hij: „Ik sta pal voor alles wat er in het blad staat, maar over zo’n lijstje ga ik niet principieel doen.”

Of ze ervan hebben geleerd? Kantelberg gaat wel praten met de „onlinejongens”, maar is niet van plan zich veel meer met de site te gaan bemoeien. De Jong denkt er anders over. Happinez heeft de huidige site pas sinds 1 september en de webredactie is klein: twee tot drie redacteuren, net als Esquire. Ze zegt dat de onrust van dit weekend heeft gezorgd dat ze zich er meer mee bezig wil houden. „We leren hiervan. Het is trial and error. Ik voel me niet te goed om dat toe te geven.”