Europese Commissie

De toast mag misschien toch uit een energieverslindende broodrooster komen

Foto Istock

De Europese Commissie overweegt om géén energie-eisen te stellen aan onder meer broodroosters, automaten voor warme dranken en haardrogers. De energiewinst zou te beperkt zijn. Bovendien zouden zulke regels als Europese bemoeizucht kunnen worden opgevat.

Tijdens het Brexit-referendum in juni waren broodroosters een campagnethema: de Britse ‘toast’ zou minder goed zijn uit een energiezuinig apparaat. Volgens Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) is dat „volslagen onzin”. „Maar commissievoorzitter Juncker lijkt hiervoor te willen buigen.”

Frans Timmermans, de tweede man van de Commissie, zei dinsdag dat er „geen enkele reden tot zorg” is.

De EU-regels voor wat bekendstaat als ‘ecodesign’ gelden als heel succesvol. In een recent onderzoek werd geconcludeerd dat de Nederlandse consument 50 euro per jaar goedkoper uit is dankzij energiezuinige apparaten. Ook Frans Timmermans wees dinsdag op het belang. „Ecodesign is absoluut noodzakelijk om de emissiereductie te behalen die we in het klimaatakkoord van Parijs hebben afgesproken”, zei hij tijdens een persconferentie.

Toch is er volgens Timmermans behoefte aan een „diepgravende discussie”, gezien het populaire verwijt dat ‘Brussel’ zich te veel met bijzaken bezighoudt. De kwestie ligt gevoelig bij de eurocommissarissen. Eigenlijk wilden ze dinsdag al een besluit nemen, maar dat lukte niet. Dat gebeurt waarschijnlijk pas later dit jaar.