Esquire haalt artikel met ‘seksistische’ tips offline, Quote niet

. Een artikel op de website van het Nederlandse maandblad Esquire riep afgelopen weekend zoveel boze reacties op, dat de redactie besloot het artikel offline te halen. In het onlinestuk ‘De bucketlist voor echte mannen’, beschreef Esquire 31 type vrouwen die „elke man een keer moet hebben gehad”. De redactie had daarvoor „al onze ervaring op een hoop gegooid” en tipte onder meer ‘Een moeder’: ‘Om erachter te komen dat het helemaal niet zoveel anders is wanneer er een kind uit d’r gekomen is’. En ‘een tiener’: „Alleen als de ‘delen-door-twee-plus-zeven-jaar-regel’ voor jou nog opgaat!”

De woede richtte zich vooral op ‘Dronken Dolly’ – nummer acht in de lijst – een dronken vrouw die ‘halverwege in slaap valt’, wat niet uitmaakt voor haar bedpartner want ‘je bent op een missie’, aldus Esquire. Dat komt aldus woedende lezers neer op verkrachting.

Esquire haalde het artikel zondag offline. Hoofdredacteur Arno Kantelberg noemt het stuk ‘smakeloos’. Hij zegt dat hij het pas las toen het al even online stond. Een collega wees hem erop. „Er worden vijftien artikelen per dag online geplaatst. Ik lees niet alles. Ik wil ook graag een leven naast mijn werk.” Hij is niet van plan die werkhouding te veranderen. „Ik ga wel met de onlinejongens praten. Er moet een filter komen om dit iets te corporale enthousiasme te voorkomen.”

Danser en acteur Jan Kooijman, die op de cover van het novembernummer staat, schreef een boze tweet: „Ben genomineerd als meest stijlvolle man 2016, door ’t blad dat vandaag ’t meest stijlloze artikel van ’t jaar online zette.” Tijdschrift Quote, ook uitgegeven door Hearst Magazines, plaatste ook het artikel, maar vindt verwijderen onzin.