Er wordt per provincie besloten over kustbebouwing

Er wordt te veel gebouwd aan de kust, vinden natuurorganisaties. Daarom wordt onderhandeld over een ‘kustpact’.

Bebouwing langs de kustlijn van Egmond aan Zee.
Bebouwing langs de kustlijn van Egmond aan Zee. Koen van Weel / ANP

Provincies, gemeenten, waterschappen, natuurorganisaties en de toeristische sector gaan per provincie beslissen waar wel en niet gebouwd kan worden aan de kust. Dat meldt het ministerie van Infrastructuur en Milieu dinsdag. De overheid en natuurorganisaties zijn het daarover eens geworden bij onderhandelingen over een toekomstig kustpact dat bebouwing aan de kust moet reguleren.

Er wordt voor deze aanpak gekozen en niet voor invulling per gemeente, omdat het beleid over bebouwing aan de kust anders te versnipperd raakt, zegt een woordvoerder van het ministerie. Minister Melanie Schultz van Haegen (VVD, Infrastructuur en Milieu) was eerder met een plan gekomen voor meer bebouwing langs de kust. Dit leidde tot ophef, waarna ze met betrokken partijen om de tafel ging zitten om aan een nationaal kustpact te werken. Dat moet een vredespact worden tussen natuurorganisaties en overheden.

Lees ook: Knipper met je ogen en: strandwoningen

Aan de onderhandelingstafel zitten naast de overheid bijvoorbeeld ook drinkwaterbedrijven, de ANWB en Staatsbosbeheer. Het ministerie verwacht dat het definitieve kustpact eind november getekend wordt.

‘Goede balans’

Schultz van Haegen schrijft in een persbericht blij te zijn dat ze samen met bestuurders tot afspraken is gekomen. “Niemand wil de kust volbouwen”. Het is de bedoeling dat er door het kustpact een “goede balans tussen bescherming en behoud van de kust en de ontwikkeling van de kustzone wordt gevonden”, meldt het ministerie.

Tekst loopt door onder de animatie

Ondanks dat Schultz zegt dat niemand de kust wil volbouwen, wordt het toch steeds drukker aan de kust. Vooral Zeeland en het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee zijn in trek. Strandhuizen zijn bijvoorbeeld populair, net als hotelappartementen aan zee. Uit data van Natuurmonumenten bleek eerder dat de afgelopen drie jaar 1700 nieuwe ‘eenheden’ werden gebouwd aan de kust en nog eens 1500 in aanbouw zijn.