Dieselschandaal

Rechter keurt schikking VW van 13,5 miljard euro goed

Een rechter in de Amerikaanse staat Californië heeft ingestemd met de voorgestelde schikking tussen Volkswagen, bezitters van ‘sjoemeldiesels’. De Duitse autofabrikant moet 14,7 miljard dollar (13,5 miljard euro) betalen, omdat het frauduleuze software in zijn auto’s plaatste.

De deal biedt 475.000 autobezitters een vergoeding en de mogelijkheid de auto vanaf midden november aan Volkswagen terug te verkopen. Dat zal ongeveer 10 miljard dollar kosten. 4,7 miljard dollar moet worden besteed aan programma’s om de gevolgen van schadelijke uitstoot terug te dringen en duurzamere auto’s en infrastructuur te stimuleren.

Volkswagen moet naar alle waarschijnlijkheid nog miljarden betalen aan boetes van het Amerikaanse ministerie van Justitie voor het vervuilen van de lucht en aan de kosten voor 85.000 vervuilende auto’s met een 3.0 liter motor. Ook lopen er nog in zestien verschillende staten rechtszaken.

Eerder schikte de Duitse autofabrikant al met Amerikaanse autodealers voor 1,2 miljard dollar (1,1 miljard euro). In de VS werd het dieselschandaal bij Volkswagen ontdekt door de milieudienst EPA. Die ontdekte dat er software was geïnstalleerd in dieselauto’s die de uitstoot van de voertuigen bij testen op de rollenbank verlaagde. Op de weg overschreden de auto’s de norm tot veertig keer. (Reuters)