Opinie

De tweet van Trump jr.

In 2010 schoot fotograaf David Kittos een plaatje van een wit kommetje met gekleurde snoepjes van het merk Skittles en gaf het de titel ‘White Bowl of Candy’ en plaatste het op Flikr. In september van dit jaar besloot Donald Trump jr. – de zoon van – de foto op Twitter te plaatsen ter ondersteuning van de campagne van zijn vader. „Als ik een kom Skittles had en ik zou je vertellen dat er drie in zaten waar je dood aan zou gaan, zou je dan een handje nemen? Dat is ons Syrische vluchtelingenprobleem”, aldus de tweet van junior.

Wat de jonge Trump echter even vergat was de fotograaf om toestemming te vragen voor het gebruik van de foto. Fotograaf Kittos heeft vorige week bij de rechtbank van Illinois een rechtszaak aangespannen om verder gebruik van de foto te verbieden en zijn schade te verhalen. Door de foto zonder zijn toestemming te gebruiken heeft het Trump-kamp de auteursrechten geschonden en daar moet volgens Kittos voor betaald worden. Niet alleen zoon Trump is aangeklaagd, ook de oude Trump en diens running mate Mike Pence, die als afzenders onder de promotie-actie worden vermeld, moeten zich verantwoorden. Het lijkt de fotograaf niet alleen om het geld te gaan – hij is ook oprecht beledigd door de tweet. De Cyprioot Kittos heeft zelf namelijk een verleden als vluchteling: op 6-jarige leeftijd vluchtte hij van Cyprus toen Turkije het noorden van het eiland bezette.