Canon Nederlands toneel

Aanstaande vrijdag presenteert de Koninklijke Academie voor Wetenschappen (KNAW) de website In reprise met de 25 belangrijkste Nederlandstalige toneelstukken. Tijdens de bijeenkomst houdt acteur Gijs Scholten van Aschat een pleidooi voor de heropvoering van klassiek Nederlandstalig repertoire.

Jonge acteurs spelen scènes uit acht stukken, daarna vindt een gesprek plaats onder over de toekomst van de Nederlandse toneelcanon. De lijst en de website moeten een nieuwe generatie regisseurs en theatermakers inspireren. Volgens initiatiefnemer en theaterwetenschapper Rob van der Zalm worden zalen van de Nederlandse schouwburgen overspoeld met nieuwe toneelwerken, „maar die raken snel op de achtergrond en verdwijnen uit ons geheugen”.

De website voorziet in een kernbibliotheek van Nederlandstalig repertoire, waaruit een nieuwe generatie theatermakers kan putten. Eén van hen is regisseur Paul Knieriem, die van directeur Frans Lommerse van de Toneelschuur de lijst met de canon van 25 stukken kreeg aangereikt. Hij koos voor de Troje Trilogie, „een stuk waarover hij vroeger veel had gehoord, en die hij opnieuw wilde ontdekken,” aldus Lommerse. Troje Trilogie is een tekst van Koos Terpstra uit 1994.

Knieriems regie ging op 20 oktober in première in de Toneelschuur in Haarlem en kreeg lovende kritieken. Kieriems succesvolle heropvoering van de Troje Trilogie bewijst de geldigheid van de canon.

In reprise. Doek op voor Nederlands toneelrepertoire! Trippenhuis, Amsterdam, 28/10. Aanvang 13.30uur. Inl: knaw.nl