Braziliaanse oud-voetballer Carlos Alberto (72) overleden

Alberto was de aanvoerder van het legendarische Braziliaanse elftal dat in 1970 wereldkampioen werd.

Foto Gianni Foggia/AP
Foto Gianni Foggia/AP Carlos Alberto houdt als aanvoerder van het Braziliaanse elftal de wereldbeker vast na het winnen van de finale tegen Italië in 1970.

De Braziliaanse oud-voetballer Carlos Alberto is dinsdag op 72-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hartaanval. Alberto was de aanvoerder en de rechtsback van het legendarische Braziliaanse elftal dat in 1970 wereldkampioen werd. Hij maakte een beroemd doelpunt in de finale tegen Italië, die met 4-1 werd gewonnen.

Alberto gold als een van de beste verdedigers uit de voetbalhistorie. Hij speelde het grootste deel van zijn carrière in eigen land, bij clubs als Fluminese, Santos en Flamengo. De laatste jaren speelde hij voor New York Cosmos. Daarna was hij jarenlang coach bij grote en kleine clubs in binnen- en buitenland.

Bij het Braziliaanse elftal speelde hij onder meer met grootheden als Pelé en Gerson. In totaal speelde hij 53 wedstrijden voor de Goddelijke Kanaries, en maakte hij acht doelpunten.

Lees ook de column van Wilfried de Jong over de WK-finale van 1970: Wegdromen

Alberto werd onder meer verkozen in het Wereldelftal van de 20e eeuw, was onderdeel van de lijst die in 2004 door Pelé werd opgesteld met de honderd beste levende voetballers, en werd door Johan Cruijff in zijn persoonlijke elftal aller tijden verkozen. Daarin staat hij naast Ruud Krol en Franz Beckenbauer in de verdediging.