Boetes voor modewebsites om weglaten regels

De webshops vermeldden hun voorwaarden rondom terugsturen niet goed genoeg of betaalden de bezorgkosten niet terug bij retournering.

Lex van Lieshout / ANP

Vijf webwinkels in de modebranche, onder wie Coolcat, Bever en Shoebaloo, krijgen een boete van de Autoriteit Consument en Markt. Ze hebben volgens de consumentenwaakhond de regels voor het terugsturen van aankopen niet duidelijk genoeg vermeld.

Naast de eerdergenoemde webshops worden ook Kiesdejuistesportbh.nl (inmiddels Bhsupport.nl) en Hipvoordeheb.nl gestraft. In totaal moeten de vijf webwinkels 590.000 euro betalen. Volgens de ACM was het bij de sites voor consumenten niet duidelijk waar zij recht op hadden.

Coolcat: werkwijze inmiddels aangepast

ACM-bestuurslid Henk Don vindt dat de beboete webwinkels het vertrouwen in de hele branche in gevaar brengen. “Webwinkels moeten de rechten van consumenten respecteren als zij binnen de bedenktijd van hun aankoop afzien. Doen zij dat niet, dan overtreden zij de basisregels voor webwinkels.”

Coolcat laat in een reactie weten dat het de boete betreurt. Sinds augustus vorig jaar hanteert het bedrijf naar eigen zeggen de juiste regels. Het zegt de benadeelde klanten te hebben achterhaald en gecompenseerd.