Binnen EU zelfde aftrekposten voor multinationals

De Europese commissie stelt voor dat multinationals op dezelfde manier hun belastbare winst moeten berekenen.

De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker voor de start van een bijeenkomst van de commissie.
De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker voor de start van een bijeenkomst van de commissie. Foto: Frederick Florin / AFP

Multinationals met een omzet hoger dan 750 miljoen euro per jaar zouden in alle 28 EU-landen op dezelfde manier hun belastbare winst moeten berekenen. Dat stelt de Europese Commissie dinsdag voor. Het plan moet een einde maken aan belastingontwijking door multinationals.

Met het voorstel wil de Europese Commissie dat de EU bepaalt welke fiscale aftrekposten voor multinationals worden toegestaan, en niet de lidstaten zelf. De hoogte van de tarieven zouden de lidstaten wel zelf mogen bepalen.

Lees ook: EU wil nu echt einde aan geschuif met winsten

Europese verschillen

Lidstaten hebben nu ieder hun eigen belastingregels waardoor ze zelf kunnen bepalen waarover multinationals belasting moeten betalen en waarvoor bedrijven zijn vrijgesteld. De commissie wil hier een einde aan maken omdat bedrijven handig gebruik maken van deze Europese verschillen om belasting te ontwijken.

Eurocommissaris Valdis Dombrovskis zei in het persbericht.

“De voorstellen van vandaag zijn bedoeld om de groei en de investeringen te stimuleren, het bedrijfsleven te ondersteunen en de eerlijkheid te verzekeren.”

Lidstaten liggen vaak dwars

Het voorstel van de Europese Commissie is bijzonder te noemen. De Commissie probeert al jaren belastingregels te harmoniseren maar de lidstaten liggen dwars omdat het indruist tegen de soevereiniteit van de lidstaten. Zo blokkeerde België in juni dit jaar nog een plan om belastingontwijking tegen te gaan. De richtlijn die de commissie nu voorstelt is een herziene versie uit 2011 waarover de lidstaten het destijds na lang onderhandelen niet eens konden worden.

Pierre Moscovici, commissaris voor Economische en Financiële Zaken, Belastingen en Douane, riep de lidstaten dan ook op het plan serieus te bekijken.

“De ministers van Financiën dienen dit ambitieuze en dringende pakket met een onbevangen blik te bekijken. Het zal immers resulteren in een solide belastingstelsel voor de eenentwintigste eeuw.”

De laatste tijd is veel publieke verontwaardiging ontstaan over belastingontwijking van multinationals na de onthullingen van Luxleaks, Panama Papers en Bahama Leaks. Eind augustus maakte de EU bijvoorbeeld nog bekend dat Apple een naheffing van 13 miljard euro moet betalen aan de Ierse belastingdienst omdat het bedrijf belastingafspraken met de Ierse fiscus had gemaakt.