Bij RTL krijgt Piet alleen maar zwarte vegen

Schoorsteenpieten

RTL bant Zwarte Piet uit zijn programma’s en komt met de schoorsteenpiet, een figuur met zwarte vegen. De NTR zegt nog niet wat zij gaan doen.

Zwarte Piet is niet langer welkom in programma’s van RTL. In plaats daarvan gaat het mediabedrijf alleen nog werken met schoorsteenpieten, maakte RTL maandag bekend. „Voor een deel van Nederland is het beeld van Zwarte Piet discriminerend, terwijl anderen vinden dat Zwarte Piet een onlosmakelijk deel van de traditie is. RTL heeft begrip voor beide standpunten, maar vindt ook dat het in deze discussie niet zou moeten gaan over gelijk [hebben, red.], maar over begrip hebben voor elkaar.”

RTL Telekids komt dit seizoen met een nieuwe sinterklaasserie, waarin alleen schoorsteenpieten optreden. De zender maakt later deze week meer bijzonderheden bekend. Mogelijk zijn er nog wel reclames met een zwarte piet. RTL zegt te snappen dat het nu kort dag is voor adverteerders om nog aanpassingen te doen. Maar volgend jaar worden geen commercials met een zwarte piet meer geaccepteerd.

Volgens RTL is schoorsteenpiet trouw aan de Nederlandse traditie: „Schoorsteenpiet, die wij vanaf nu gewoon Piet noemen, heeft zwarte vegen op zijn gezicht, omdat hij door de schoorsteen komt. De meesten van ons zijn opgegroeid met het idee dat Piet door de schoorsteen komt. Aan dat verhaal houden wij vast, wij passen alleen zijn uiterlijk aan.” RTL volgt hiermee de beslissing van Stichting Sinterklaas in Amsterdam, die in 2014 begon met dit type ‘roetpiet’.

Vorig jaar besloot RTL nog het uiterlijk van Piet niet aan te passen, omdat het de lijn wilde volgen die het breedst zou worden gedragen in de samenleving. Wel gaf RTL toen aan het besluit te kunnen herzien „mocht op termijn de uitkomst van deze maatschappelijke discussie vragen om een verandering van het uiterlijk van Piet.”

Toen in de opening van de Sinterklaasuitzending van Ik Hou van Holland vorig jaar andersgekleurde Pieten te zien waren, werden die op last van de directie van RTL verwijderd.

Politiek Den Haag reageerde ook op het besluit. Minister Asscher (Sociale Zaken, PvdA) liet weten de verandering toe te juichen: „Complimenten voor RTL. Tijd voor verandering.” Rechtse partijen waren negatief. „Als je het zo in één keer doet, dan zijn de kinderen straks de weg kwijt”, stelde VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra in een videoverklaring die de VVD verspreidde via Twitter. „Als we niet oppassen, zijn we dat hele Sinterklaasfeest straks kwijt.” PVV-leider Geert Wilders twitterde: „Laf, laf, laf. Zwarte Piet is zwart en moet zwart blijven.”

In 2014 introduceerde de NTR voor het Sinterklaasjournaal alternatieve Pieten zoals een roetveegpiet en een clownspiet, in aanvulling op Zwarte Piet. In een open brief eerder dit jaar, onder meer ondertekend door RTL-coryfee Humberto Tan, werd de NTR door ruim honderd BN’ers opgeroepen te stoppen met Zwarte Piet.

NPO3 zendt vanaf 9 november het Sinterklaasjournaal uit. Omroep NTR geeft geen commentaar. De woordvoerder: „Wij blijven bij hetzelfde standpunt, dat we niks zeggen, en dat iedereen op 9 november maar zelf moet kijken.”