Apple verkoopt weer minder iPhones

Apple verkocht afgelopen kwartaal 45,5 miljoen iPhones. Vorig jaar waren dat er 48 miljoen.

Apple's nieuwste telefoon: de iPhone 7.
Apple's nieuwste telefoon: de iPhone 7. Issei Kato / Reuters

Apple heeft voor het derde jaar op rij minder iPhones verkocht dan een jaar eerder. Dat blijkt dinsdag uit de door de technologiereus gepubliceerde kwartaalcijfers.

In april daalde de omzet kwam in april voor het eerst in dertien jaar, vooral door de geslonken verkoop van iPhones. Het bedrijf verkocht in het eerste kwartaal van 2016 meer dan 51,2 miljoen iPhones, waar dat er een jaar eerder nog 61 miljoen waren.

Apple heeft zich de afgelopen tijd geprofileerd als een bedrijf dat inzet op ‘waarden’ zoals milieu en privacy. Grote ontwikkelingen op het gebied van hardware bleven volgens critici uit. Nieuwe iPhones zouden te veel op elkaar lijken.

De technologiereus ondervindt concurrentie van andere telefoonmakers die het hogere segment bedienen zoals Samsung. Recent kreeg de iPhone er nog een grote concurrent bij: Google daagt het Apple-imperium uit met de nieuwe Pixel-smartphone. Sterk ontwikkelde kunstmatige intelligentie, Googles ‘assistent’, is een belangrijk onderdeel van Pixel.

Nieuwe computers

Apple presenteert donderdag naar verwachting nieuwe Macs. Apple nodigde de pers uit voor een evenement in het hoofdkantoor met het veelzeggende ‘Hello Again’ op de uitnodiging, een verwijzing naar het ‘Hello’ waarmee de Macintosh in 1984 werd gepresenteerd. De computergigant heeft de MacBook Pro-lijn ruim anderhalf jaar van geen nieuwe versie voorzien. De iMac werd ruim een jaar geleden voor het laatst vernieuwd.