Zeker 21 maoïsten gedood door Indiase politie

Al meer dan veertig jaar voeren maoïstische rebellen een gewapende strijd met de Indiase staat.

Beeld na een aanval van maoïsten in 2013.
Beeld na een aanval van maoïsten in 2013. Foto: AP

Indiase veiligheidstroepen hebben ten minste 21 maoïstische rebellen gedood. Zondagnacht braken vuurgevechten uit in de Oost-Indiase deelstaat Odisha, nadat de rebellen werden opgespoord in een bosrijk en verafgelegen gebied, meldt een lokale politiewoordvoerder volgens persbureau AFP.

Zo’n dertig tot veertig rebellen liepen in de jungle in een hinderlaag van de politie. De politie stelt dat de operatie nog steeds gaande is en gaat ervan uit dat er nog meer dodelijke slachtoffers zullen vallen.

De Oost-Indiase deelstaat Odisha:

Lees ook: Maoïsten in India slaan weer toe.

Al meer dan veertig jaar voeren maoïstische rebellen vanuit Oost- en Centraal-India een gewapende strijd met de Indiase staat. Rebellen beschuldigen de staat van het plunderen van het onderontwikkelde oosten van India, dat rijk is aan waardevolle grondstoffen. Ze beogen een communistische samenleving en pleegden hiertoe regelmatig aanslagen.

Zo werden in 2013 leiders van de Congrespartij uit de oostelijke provincie Chhattisgarh na een verkiezingsbijeenkomst onder vuur genomen. Zeker 24 mensen kwamen om het leven. Ongeveer 35 anderen raakten gewond. In juli doodden rebellen tien agenten in de Indiase deelstaat Bihar.

Volgens de Indiase regering kwamen sinds 1980 meer dan 15.000 mensen in het conflict om het leven.