Winst Philips flink gestegen in derde kwartaal

De gezondheidsdivisie groeide met 5 procent. In mei werd de lichtdivisie naar de beurs gebracht.

Foto Remko de Waal / ANP

Philips heeft in het derde kwartaal van dit jaar de nettowinst behoorlijk hoger uit zien vallen dan in dezelfde periode een jaar eerder. In totaal steeg de nettowinst met 18 procent tot 383 miljoen euro, blijkt uit maandag gepubliceerde kwartaalcijfers.

Dat heeft vooral te maken met de toegenomen verkoop van medische technologieproducten. De HealthTech-divisie groeide met zo’n 5 procent. In mei werd de verlichtingsdivisie door Philips naar de beurs gebracht, om zich volledig op gezondheidstechnologie te kunnen richten, maar het bedrijf is nog altijd voor ruim 70 procent eigenaar van de afgesplitste tak. Daarom worden de resultaten nog meegenomen.

Dit kwartaal viel de omzet met 5,3 procent terug ten opzichte van 2015. Op de Amsterdamse beurs zakte het aandeel van zelfstandige Philips Lighting donderdag zo’n 5 procent. De afsplitsing kostte het oude moederbedrijf dit kwartaal 24 miljoen euro.

In een verklaring zegt topman Frans van Houten met vertrouwen uit te kijken naar de rest van het jaar:

“Ons vooruitzicht voor 2016 blijft onveranderd, omdat we verwachten onze inkomsten in het vierde kwartaal te blijven vergroten. We maken ons wel zorgen over de aanhoudende instabiliteit van de markten waarin we actief zijn.”