Walen houden voet bij stuk en blokkeren ondertekening CETA

Handelsakkoord

De ondertekening van CETA is gepland voor donderdag, maar kan nog worden uitgesteld. Als de Walen dwars blijven liggen, volgt uitstel, géén afstel.

De onderhandelingen over CETA, het handelsakkoord dat de EU deze week nog met Canada wil sluiten, lijken opnieuw te zijn vastgelopen. „We kunnen CETA niet ondertekenen”, zei de Belgische premier Charles Michel maandag tijdens een persconferentie.

Michel was door EU-instellingen in zoveel woorden te verstaan gegeven dat hij uiterlijk maandagavond een uitweg moest vinden uit de impasse die in België is ontstaan rondom het verdrag. Zijn (federale) regering kan CETA niet ondertekenen, omdat het Waalse regioparlement hiervoor toestemming weigert te geven en extra garanties eist dat het verdrag niet leidt tot schade aan de Waalse landbouw en aan milieu- en arbeidsnormen. De onderhandelingen hierover werden maandagmiddag al snel afgebroken.

Behalve België staan alle EU-lidstaten klaar om CETA te ondertekenen. Dit zou donderdag moeten gebeuren, tijdens een top met de Canadese premier Justin Trudeau in Brussel. Of de ceremonie nu definitief van de baan is, is onduidelijk.

Europees ‘president’ Donald Tusk twitterde maandagavond, na overleg met Trudeau, dat de top „nog steeds mogelijk is”. „We moedigen alle partijen aan om een oplossing te vinden”, aldus Tusk. „Er is nog tijd.”

Volgens planning gaat Trudeau woensdag eerst nog naar het Europees Parlement, dat deze week plenair bijeen is in Straatsburg. De voorbereidingen voor dat bezoek zijn, in overleg met de Canadezen, nog steeds in volle gang, aldus een ingewijde. Als de ondertekening van CETA deze week toch niet lukt, is dat niet meteen het einde van het handelsverdrag. De ondertekening wordt dan waarschijnlijk verplaatst naar later dit jaar.

Michel klaagde dat de Walen in het weekend niet aan de onderhandelingstafel wilden verschijnen. „We zijn zondag geconfronteerd met een lege stoel”, aldus de Belgische premier, volgens wie de Walen zich daarna maandagochtend „in stilte” hulden. De Waalse premier Paul Magnette (Parti Socialiste) klaagde op zijn beurt over te grote druk.

De Walen en CETA pagina 5-7