PvdA gaat verkiezingen in met duidelijk links programma

Verkiezingsprogramma De nadruk ligt op „goed” en „eerlijk” werk, ruimhartige opvang van vluchtelingen, duurzame economie en bestrijding van discriminatie en racisme.

Foto: David van Dam

De Rotterdamse volkswijk Katendrecht vormde maandagavond het decor voor de lancering van het PvdA-verkiezingsprogramma. En dan ook nog eens de voormalige schaftplek voor havenarbeiders genaamd Kantine Walhalla. „Er is toch geen betere plek voor een PvdA-programma?”, riep de gespreksleider enthousiast.

Na vier jaar moeilijke compromissen met de rechtse VVD wil de Partij van de Arbeid terug naar de basis: de gewone, werkende man die steeds onzekerder is over zijn toekomst. Het programma – lijvig, zoals de traditie het voorschrijft – is ondubbelzinnig links en progressief. Na vier jaar compromissen met de VVD gaat de PvdA de verkiezingen in met een duidelijk links programma. De nadruk ligt op „goed” en „eerlijk” werk, ruimhartige opvang van vluchtelingen, duurzame economie en bestrijding van discriminatie en racisme. Maar welke lijsttrekker ermee de verkiezingen ingaat, is nog onbekend. Wordt het fractievoorzitter Diederik Samsom, die maandag als enige kandidaat aanwezig was? Vicepremier Lodewijk Asscher? Of toch outsider Jacques Monasch? Dat weten we pas over anderhalve maand.