Tusk: ‘CETA-top donderdag nog mogelijk’

De voorzitter van de Europese Raad zegt dat in overleg met de Canadese premier Justin Trudeau.

Donald Tusk.
Donald Tusk. Olivier Matthys / AP

Volgens Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, kan de donderdag geplande top over handelsverdrag CETA mogelijk nog doorgaan. Hij zou tot die conclusie zijn gekomen in overleg met de Canadese premier Justin Trudeau. Tusk moedigt alle partijen aan om een oplossing te vinden, ondanks dat de Walen eerder maandag verklaarden vooralsnog niet akkoord gaan.

Twitter avatar eucopresident Donald Tusk Together with PM @JustinTrudeau, we think Thursday’s summit still possible. We encourage all parties to find a solution. There’s yet time.

Donderdag zou de handelsovereenkomst tussen Canada en de Europese Unie officieel ondertekend worden, maar de onderhandelingen liepen spaak na verzet van het Waalse regioparlement. Eerder op de dag werd bekend dat de Belgische overheid een door de Europese Unie gestelde deadline niet haalde om een overeenstemming te bereiken over CETA. Zonder consensus op maandag, zo meldde persbureau Reuters zondag op basis van een ingewijde, zou de donderdag geplande bijeenkomst om het verdrag te tekenen worden afgelast en zou Trudeau zijn reis naar Brussel afblazen.

Alle Europese lidstaten – inclusief de Belgische coalitie – zijn na jarenlang onderhandelen akkoord met het voorstel. Premier Charles Michel kan echter niet tekenen zonder steun van het Waalse regioparlement. Parlementsvoorzitter André Antoine zei maandag tegen Reuters dat de Franstalige regio meer tijd nodig heeft. “Een redelijk tijdsbestek zou tot het eind van het jaar zijn. Daarmee zouden we er komen.”

Lees ook: Wat is CETA eigenlijk? En waarom zijn de Walen ertegen?

Sinds vrijdag de Canadese handelsminister aangedaan de onderhandelingen verliet en dreigde op het vliegtuig te stappen, haasten Europese handelaars zich om de zorgen van de Walen weg te nemen. Die dag was het in een extra ingelaste vergadering van de Europese Raad niet gelukt om de Waalse premier Paul Magnette te overtuigen om in te stemmen met de handelsovereenkomst.

Magnette maakte vorige week bekend zich nog zorgen te maken over de landbouwafspraken binnen CETA en over de speciale investeringsbescherming voor bedrijven.