Topdiplomaat VS: we blijven sterke bondgenoot Filippijnen

President Duterte kondigde vorige week aan ‘afscheid’ te nemen van bondgenoot Amerika.

Duterte spreekt in Davao na terugkomst uit China.
Duterte spreekt in Davao na terugkomst uit China. Foto Manman Dejeto / AFP

De Verenigde Staten blijven een sterke bondgenoot van de Filippijnen. Dat liet Daniel Russel, de hoogste diplomaat van de VS voor Azië, weten na een ontmoeting met de Filipijnse minister van Buitenlandse Zaken in Manila, meldt persbureau Reuters.

Russel was naar de Filippijnen afgereisd nadat president Duterte tijdens een bezoek in China had aangekondigd afscheid te willen nemen van de banden met de VS.

“Ik kondig hier onze scheiding van de VS aan en ik ga ook nooit meer naar de VS omdat ik daar alleen maar wordt beledigd. Het is tijd om ‘vaarwel vriend’ te zeggen.”

Lees ook: Duterte kondigt “scheiding” Filippijnen van VS aan

Die uitspraken zorgden voor verbijstering en bezorgdheid in de VS. Zowel economisch als militair zijn de Filippijnen voor de VS erg belangrijk in de regio. De VS hebben er de beschikking over vijf militaire bases.

Geschil

Duterte lijkt vooral richting China te kijken als nieuwe sterke bondgenoot. Jarenlang waren de verhoudingen tussen China en de Filippijnen slecht vanwege gedeelde claims op de Spratley-eilanden in de Zuid-Chinese Zee, maar Duterte vindt dat geschil niet al te belangrijk, door de economische winst die te behalen valt door goede banden met China.

Russel reageerde in Manila op de ogenschijnlijke Filipijnse koerswijziging:

“Het zou fout zijn te denken dat betere banden tussen China en de Filippijnen ten koste gaan van die met de VS.”

De diplomaat liet zich ook uit over Dutertes ‘drugsoorlog’. Washington steunt volgens hem de aanpak van de drugsproblematiek, maar dat die strijd zoveel levens kost is “geen positieve ontwikkeling en slecht voor zakendoen”.

Lees ook over de Chinees-Filippijnse verhoudingen: China kan het nauwelijks geloven: Duterte is op vriendenbezoek