Toch geen salafistisch centrum in Rotterdam

Uit een brief van burgemeester Aboutaleb blijkt dat de eigenaar van het gebouw heeft besloten de activiteiten in het pand te laten stoppen.

Het voormalige ROC Zadkine aan de Vorkstraat in Rotterdam
Het voormalige ROC Zadkine aan de Vorkstraat in Rotterdam Foto Walter Herfst

Er komt toch geen salafistisch centrum in Rotterdam. Deze zomer ontstond er na berichtgeving van NRC ophef toen bekend werd dat een omstreden organisatie van salafistische moslims er een lesinstituut wilde openen. Uit een brief die burgemeester Ahmed Aboutaleb maandag naar de Rotterdamse gemeenteraad stuurde blijkt dat de eigenaar van het gebouw, de Duitse stichting Al Nour, heeft besloten de activiteiten in het pand te “zullen laten stoppen”.

Lees ook: Omstreden stichting steunt salafisten Rotterdam

De aankoop van het pand door Al Nour werd gefinancierd door de organisatie Eid Charity uit Qatar, een van de grootste en invloedrijkste salafistische geldschieters ter wereld. In gesprekken met de gemeente en het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Eid Charity laten weten dat het niet de bedoeling was maatschappelijke onrust te veroorzaken. Deze onrust was voor de organisatie de reden om af te zien van de aankoop.

Tegen terrorisme

De geldschieter zegt volgens Aboutaleb de situatie te betreuren en een liefdadigheidsorganisatie te zijn die tegen terrorisme is. De gemeente is met stichting Al Nour in gesprek over de verkoop van het pand, dat 1,7 miljoen euro kostte.

Toen bekend werd dat de school er kwam, maakten radicaliseringsexperts zich zorgen dat de school voeding zou kunnen geven aan radicalisering van moslimjongeren. Ook bij de landelijke overheid rezen vragen over de komst van het lesinstituut.

Lees meer over de ophef: Zorg over grote ‘salafistenschool’