Musee d’Orsay krijgt grote buitenlandse gift

Schenking Het Parijse Musee d’Orsay krijgt zeshonderd kunstwerken van een Texaans verzamelaarsechtpaar, Marlene en Spencer Hays.

Foto Getty Images

Musee d’Orsay in Parijs heeft zeshonderd kunstwerken met een gezamenlijke waarde van 350 miljoen euro toegezegd gekregen van een Amerikaans echtpaar. In geen zestig jaar heeft een Frans museum zo’n grote buitenlandse gift ontvangen.

Marlene en Spencer Hays, tachtigers uit Texas die al zestig jaar zijn getrouwd, werden vrijdag in het presidentiële Élysée-paleis in het zonnetje gezet. Uit dank voor hun legaat hing president Hollande hen de hoogste Franse onderscheiding om, de Nationale orde van het Legioen van Eer. „Uw daad, uw donatie, strekt de Franse republiek tot eer”, zei Hollande. De Hays antwoordden: „Kunst is van niemand. Wij zijn slechts de schatbewaarders en willen graag iedereen van onze collectie laten genieten.”

Het gaat om een verzameling schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken en zeldzame kunstenaarsboeken uit de tweede helft van de negentiende eeuw en de Belle Epoque. Tot de kunstenaars die in de collectie zijn vertegenwoordigd behoren Pierre Bonnard, Gustave Caillebotte, Edgar Degas en Amedeo Modigliani.

‘Terug naar het Franse publiek’

Marlene en Spencer Hay groeiden op in Gainesville, een plaats in Florida. Toen ze jong waren, was een bezoek aan Parijs iets waar ze zelfs niet van durfden droomden, hebben ze in interviews gezegd. Pas in 1971 reisden ze voor het eerst naar Frankrijk. Toen is hun liefde voor dit land begonnen. Spencer Hays: „We zijn blij dat we de kunstwerken nu terug kunnen brengen zodat het Franse publiek er net zoveel van kan genieten als wij hebben gedaan.”

Op een groot deel van de kunstwerken is het fin de siècle Parijs afgebeeld, de drukte van de grote boulevards en het nachtleven. De Hays maakten als verzamelaars ook graag a-typische keuzes. Zo hebben ze van Bonnard ook diverse affiche-ontwerpen gekocht.

De Hays hebben toegezegd dat ze hun huis, dat van onder tot boven vol hangt met kunst, de komende maanden zullen leeghalen voor een tentoonstelling van hun collectie in Musée d’Orsay. Na hun dood gaan de kunstwerken daarna definitief naar Frankrijk.