‘Terrorisme gefinancierd door btw-fraude’

Bij een crimineel netwerk zouden ook Nederlandse bedrijven zijn betrokken, meldt Zembla. Het Duitse en Italiaanse OM doen onderzoek.

Foto Roos Koole / ANP

Een netwerk van bedrijven dat heeft gefraudeerd door btw niet af te dragen, heeft met de opbrengsten waarschijnlijk terrorisme gefinancierd. Ook Nederlandse bedrijven maken onderdeel uit van dat netwerk, meldt tv-programma Zembla.

Het gaat om bedrijven die handelen in CO2-certificaten. Volgens Zembla gaat het om de grootste btw-fraude ooit. Het netwerk heeft tussen 2008 en 2011 in totaal 5 tot 10 miljard euro verdiend door geen btw af te dragen. In 2010 zou de zaak aan het licht zijn gekomen, toen Amerikaanse troepen in de buurt van de schuilplaats van Osama bin Laden documenten vonden. Daaruit zou blijken dat er in Italië voor een miljard gefraudeerd is met btw. Het Italiaanse OM onderzoekt het netwerk.

In Duitsland doet het OM onderzoek naar een ander netwerk van btw-fraudeurs in de CO2-certificatenhandel. Ook daar zouden aanwijzingen zijn dat het geld is gebruikt om terreur te financieren. De Nederlandse bedrijven die worden genoemd, ontkennen tegenover Zembla dat ze hebben gefraudeerd.

Carrouselfraude

Jaarlijks wordt er in de EU naar schatting voor zo’n 50 miljard euro gefraudeerd met btw. Criminele netwerken maken gebruik van het feit dat er geen btw hoeft te worden berekend bij verkoop aan een bedrijf in een ander EU-land. Als de goederen binnenlands weer worden doorverkocht wordt er wél btw gerekend, maar niet afgedragen.

Omdat EU-landen geen systeem hebben dat automatisch belastinggegevens uitwisselt, wordt de fraude meestal pas heel laat ontdekt. In april stelde staatssecretaris Wiebes van Financiën voor een datasysteem dat in de Benelux al gebruikt wordt voor gegevensuitwisseling in heel Europa toe te passen. Daarbij zei Wiebes ook te vermoeden dat het geld dat wordt verdiend door fraude in de zak van “groepen zoals IS” verdwijnt.