Tata benoemt zichzelf opnieuw tot topman van Tata

M/V in het nieuws

Een opvallende leiderschapswissel bij hét belangrijkste bedrijf van India en IJmuiden.

Ratan Tata (78) is terug.

Foto AFP

Ratan Tata is terug aan de top. Vier jaar nadat hij met pensioen ging neemt de belangrijkste zakenman van India weer de leiding over van de Tata Group die in 1868 door zijn overgrootvader werd opgericht. Tata is India’s grootste bedrijf (omzet 103 miljard dollar).

Maandag maakte het bestuur van Tata in Mumbai onverwacht bekend dat topman Cyrus Mistry „vervangen” is. De 78-jarige Tata is benoemd als interim-topman. „Omwille van de stabiliteit en ter geruststelling” heeft hij die positie geaccepteerd, schrijft Tata in een brief aan werknemers die op Twitter werd gedeeld.

Ratan Tata is met afstand de meest gerespecteerde zakenman van India. Een industrieel met de statuur die Gianni Agnelli heeft onder Italianen, vergeleek The Economist zijn positie eens. In 1961 begon hij als arbeider op de fabrieksvloer en werkte zich omhoog tot topman. Van 1991 tot 2012 groeide de Tata Groep onder zijn hoede uit tot een giga-conglomeraat.

In Nederland is Tata vooral bekend als eigenaar van de hoogovens in IJmuiden (9.000 werknemers). Maar Tata is veel meer dan een staalproducent. Het is actief in de chemie, energie, ICT, bouw en luchtvaart. Het verkoopt thee en zout. Sinds 2008 is het bedrijf eigenaar van de Britse luxe-automerken Jaguar en Land Rover.

Een ratjetoe? Ratan Tata zal het zelf niet hardop toegeven. Maar opvolger Cyrus Mistry (48) kreeg volgens Indiase media expliciet de taak mee orde te scheppen in de wirwar van meer dan honderd Tata-bedrijven. Het dit voorjaar aangekondigde afstoten van de verliesleidende Britse staaltak van Tata is daar een voorbeeld van.

Het was klaarblijkelijk niet genoeg. Hoewel het persbericht van maandag geen toelichting gaf over Mistry’s ontslag, was een van de vijf leden van de commissie die binnen vier maanden een opvolger moet vinden, loslippiger tegen de Financial Times. „Een gebrek aan prestaties ”, zei Lord Kumar Bhatttacharryya. Dat ligt niet alleen aan het slecht presterende Tata Steel. „Alle bedrijven hebben het niet goed gedaan.”

Qua omzet klopt dat. Die groeide onder Mistry nauwelijks en daalde vorig jaar zelfs met bijna 5 procent naar 103,5 miljard dollar.

Ratan Tata krijgt nu een tweede kans een opvolger te kiezen, Mistry kwam ook uit zijn koker. Hij zit nu niet alleen in de opvolgingscommissie, hij bestuurt ook de liefdadigheidstrusts die 66 procent van de Tata-aandelen bezitten. Een zoon of dochter wordt het in ieder geval niet. De kinderloze Tata staat bekend als de eeuwige vrijgezel.

    • Camil Driessen