Steeds meer overlast passagiers in vliegtuig

In de eerste negen maanden dit jaar zijn er 723 meldingen gemaakt van overlast in het vliegtuig. Een forse stijging ten aanzien van het aantal incidenten in 2015.

Vliegtuig op luchthaven Schiphol.
Vliegtuig op luchthaven Schiphol. Foto: Robin van Lonkhuijsen/ANP

Er worden meer incidenten van overlast in het vliegtuig gemeld. De Inspectie Leefomgeving en Transport ontving tot 30 september dit jaar 723 meldingen van luchtvaartmaatschappijen over wangedrag aan boord. Dat zijn voor de eerste drie kwartalen precies evenveel meldingen als voor heel 2015.

In 38 procent van de gevallen gaat het om mensen die een sigaret opsteken aan boord, 35 procent vertoont asociaal gedrag jegens medepassagiers en cabinepersoneel. Nog eens 27 procent van de meldingen betreft incidenten naar aanleiding van alcoholgebruik. De inspectie verwacht dat de cijfers dit jaar nog verder zullen stijgen.

De vakbond voor cabinepersoneel VNC verklaart de toenemende overlast door de komst van steeds meer budgetmaatschappijen, waardoor er sprake is van ‘een bredere weerspiegeling van de maatschappij aan boord’. De VNC pleit voor een preventieve aanpak door samen te werken met horeca, politie en grondpersoneel op de luchthavens. Op Londen Gatwick heeft dit geleid tot een vermindering van het aantal incidenten met 50 procent.

Luchtvaartmaatschappijen als Corendon, Transavia en TUIfly bevestigen de toenemende overlast aan boord. KLM ziet als enige luchtvaartmaatschappij juist een lichte afname in het aantal incidenten. Deze is deels te verklaren door het toenemend aantal vluchten, meldt een woordvoerder.