Recensie

Recensie

Pure overrompelingskracht van de Kaiser Chiefs

De Kaiser Chiefs hanteren in Paradiso de tactiek van de verschroeide aarde. Swing is bij deze band ondergeschikt aan de pure overrompelingskracht.

Al zeker tien jaar staan de Kaiser Chiefs uit het Engelse Leeds voor oerdegelijke feestmuziek. Het vijftal is graag gezien op festivals. Daar begint het probleem als je deze doorgewinterde kermisgasten een tournee langs popzalen laat doen.

Van een spanningsboog bij hun concerten hebben ze nog nooit gehoord. Ze beginnen op volle kracht en stomen in één vloeiende beweging door een repertoire van de betere rampetamprock, met de hits ‘Ruby’ en ‘I Predict A Riot’ als voorspelbare apotheose.

Het goede nieuws is dat de Kaiser Chiefs er op hun nieuwe, zesde album Stay Together weer zo’n onverwoestbare meezinger bij hebben. Het lied ‘Hole In My Soul’ sloeg zondag in een vol Paradiso meteen aan bij een gretig meezingend publiek.

Het artikel gaat verder onder de video

Overrompelingskracht

Zanger Ricky Wilson liet zich als altijd kennen als een virtuoos publieksmenner. „Als jullie niet meedoen”, dreigde hij bij het eerste nummer, „geven we jullie niks terug. Als je wel meedoet krijg je het beste concert dat we kunnen geven.”

Lees ook een interview uit 2008 met zanger Ricky Wilson.

Met een drummer die alleen kon stampen en een groepsgeluid dat snoeihard de zaal in gepompt werd, hanteerden ze de tactiek van de verschroeide aarde. Swing is bij deze band ondergeschikt aan de pure overrompelingskracht van nummers die doordenderen tot het einde.

Toen Wilson bij slotnummer ‘Oh My God’ het balkon beklom om zelf het confettikanon af te schieten, was het feest compleet. Een beetje diepte in hun muziek was al die tijd ver te zoeken.