Philips ziet zowel omzet als winst stijgen

Philips heeft in het derde kwartaal van dit jaar de nettowinst behoorlijk hoger zien uitvallen dan in dezelfde periode een jaar eerder. In totaal steeg de nettowinst met 18 procent tot 383 miljoen euro. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde kwartaalcijfers.

Dat heeft vooral te maken met de toegenomen verkoop van medische technologieproducten. De omzet van de HealthTech-divisie groeide met zo’n 5 procent tot 5,9 miljard euro en het aantal geplaatste bestellingen groeide zelfs met 8 procent.

In mei werd de verlichtingsdivisie door Philips naar de beurs gebracht, omdat het zich volledig op gezondheidstechnologie wilde richten, maar het bedrijf is nog altijd voor ruim 70 procent eigenaar van de afgesplitste tak. Daarom worden de resultaten van de verlichtingsdivisie ook nog meegenomen.

Dit kwartaal viel de omzet van het verlichtingsbedrijf met 5,3 procent terug ten opzichte van 2015. Op de Amsterdamse beurs zakte het aandeel van het zelfstandige Philips Lighting donderdag daarom al zo’n 5 procent. De afsplitsing kostte het moederbedrijf dit kwartaal 24 miljoen euro.

In een verklaring zegt topman Frans van Houten met vertrouwen uit te kijken naar de rest van het jaar: „Ons vooruitzicht voor 2016 blijft onveranderd, omdat we verwachten onze inkomsten in het vierde kwartaal te blijven vergroten.”

De koers van het aandeel Philips steeg maandagochtend met 4,5 procent. (NRC)