In beeld

Ontruiming ‘The Jungle’ in Calais verloopt vooralsnog soepel

Het migrantenkamp bij Calais moet verdwijnen. De circa 6.800 mensen die in het kamp verblijven worden elders ondergebracht. Voor de eerste dag zijn zestig bussen gereserveerd om ze naar opvangcentra verdeeld over Frankrijk te brengen. Dat verloopt vooralsnog zonder problemen. Volgens een plaatselijke hulporganisatie zijn er tussen de 1.500 en 2.000 mensen in de ‘jungle’ die pertinent weigeren het kamp te verlaten. De verwachting is dat de situatie later in de week grimmiger wordt.
Franse agenten spijkeren op een paal de officiële aankondiging van de ontruiming van het kamp.
Reuters / Pascal Rossignol
Koffers en tassen liggen klaar ter voorbereiding op het vertrek van de migranten.
Reuters / Pascal Rossignol
Ruim twee jaar wist de Franse regering zich geen raad met het steeds verder uitdijende migrantenkamp.
Reuters / Pascal Rossignol
Nu heeft president François Hollande besloten de grootste krottenwijk van Europa „geheel en definitief” op te doeken.
Reuters / Pascal Rossignol
Hulpverleners, autoriteiten en vluchtelingen zijn het over weinig eens, maar dat in een rijk land als Frankrijk de ‘jungle’ niet zou mogen bestaan, vinden ze allemaal.
Reuters / Philippe Wojazer
Het is de bedoeling dat alle circa 6.800 mensen die de laatste weken nog in het kamp in Calais verbleven deze week ondergebracht worden in fatsoenlijke opvangcentra elders in Frankrijk.
AP / Thibault Camus
In La Tour d'Aigues, bij Marseille, is een van de opvanglocties. Zondag demonstreerden er voorstanders van de opvang van migranten uit Calais. Aanhangers van Front National hielden een tegendemonstratie.
AFP / Bertrand Langlois
In de nieuwe opvangcentra kunnen de migranten asiel aanvragen of, als ze dat niet willen, teruggestuurd worden naar hun land van herkomst.
AP / Thibault Camus
Volgens hulporganisaties waren er vanochtend nog zo’n 6.000 à 6.500 mensen in de ‘Jungle’ aanwezig, van wie vierduizend naar verwachting vrijwillig zullen vertrekken.
AP / Emilio Morenatti
In Calais zijn veel migranten die in Frankrijk willen blijven. "Door alle aandacht is dit de beste plek om een asielaanvraag te doen", vertelt een migrant desgevraagd aan NRC.
AFP / François Lo Presti
Mensen stonden vanochtend vanaf 06.00 uur in de rij met koffers en tassen te wachten voor hangars. Daar krijgen zij te horen in welke bus zij moeten stappen en naar welke Franse regio zij gebracht zullen worden.
AFP / Philippe Huguen
Dat verloopt vooralsnog zonder noemenswaardige problemen. Al om half negen vertrok de eerste volle bus richting provincie.
Reuters / Pascal Rossignol
Maar in de rijen staan vooral de kansrijken: Soedanezen en Eritreeërs, die een redelijke kans hebben om een asielstatus te krijgen, en alleenstaande minderjarigen voor wie speciale regels gelden.
AP / Emilio Morenatti
Zondag was het door protestacties onrustig in het kamp.
AFP / François Lo Presti
In aanvaringen met demonstrerende migranten zette de politie traangas in. Om de operatie in goede banen te leiden heeft Frankrijk 1.250 agenten ingezet, bovenop de 2.100 politiemannen die hier al waren.
AP / Thibault Camus
De verwachting is dat later in de week de situatie grimmiger wordt. Volgens Christian Salomé van de plaatselijke hulporganisatie Auberge des Migrants zijn er tussen de 1.500 en 2.000 mensen in de ‘jungle’ die pertinent weigeren het kamp te verlaten. Calais verlaten betekent dat ze hun droom om Engeland te bereiken opgeven. En dat is voor hen geen optie.
AP / Thibault Camus