Ontruiming ‘Jungle’ van Calais begonnen

De komende dagen worden duizenden migranten uit de zogeheten ‘Jungle’ op bussen gezet en over opvangcentra in het land verdeeld.

Een Franse agent houdt de wacht terwijl migranten met hun spullen zich naar het verzamelpunt begeven.
Een Franse agent houdt de wacht terwijl migranten met hun spullen zich naar het verzamelpunt begeven. Foto Philippe Huguen / AFP

De ontruiming van de vluchtelingenkampen rondom het Franse Calais is maandag vroeg van start gegaan. De komende dagen worden duizenden migranten uit de zogeheten ‘Jungle’ op bussen gezet en over 287 opvangcentra in het land verdeeld.

Mensen stonden vanochtend vanaf 06.00 uur in de rij met koffers en tassen te wachten voor hangars. Daar krijgen zij te horen in welke bus zij moeten stappen en naar welke Franse regio zij gebracht zullen worden. Volgens hulporganisaties waren er vanochtend nog zo’n 6.000 à 6.500 mensen in de ‘Jungle’ aanwezig, van wie vierduizend naar verwachting vrijwillig zullen vertrekken.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Hier mogen mensen op een kaart van Frankrijk tussen twee locaties kiezen. Wilt u naar Bretagne of naar regio Centre? https://t.co/k3736J3vAV

NRC-correspondent Peter Vermaas is bij de ontruiming aanwezig. Volgens hem is er geen sprake van een gespannen sfeer:

“De mensen die nu in de rij staan, zijn personen die in Frankrijk willen blijven en voor wie tot nu toe geen plek was [...] Als over een paar dagen blijkt dat er mensen uit het kamp zijn achtergebleven die weigeren te vertrekken, ontstaan er mogelijk meer problemen.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Dit is in de hangar waar mensen geregistreerd worden voor een bus naar de campagne. https://t.co/xjiqxwT2kO

Veel politie

Bij de evacuatie zijn circa 1.250 agenten van de oproerpolitie als versterking gestuurd, bovenop de 2.100 al aanwezige politiemensen. Ook zijn er Britse agenten aanwezig. Frankrijk zit al ruim anderhalf jaar in zijn maag met het enorme geïmproviseerde vluchtelingendorp, waar vooral migranten uit Afghanistan, Soedan en Eritrea zitten.

Zij kozen Calais in de hoop vanuit daar over te kunnen steken naar het Verenigd Koninkrijk, een zeer gewilde bestemming voor veel migranten. De afgelopen jaren zijn tientallen mensen om het leven gekomen bij pogingen de Kanaaltunnel in te komen, vooral door ongelukken met vrachtwagens.

Lees hier onze eerdere reportage uit de ‘Jungle’: Zeker duizend kinderen in de ‘jungle’ van Calais

Kindvluchtelingen

De ontruiming werd afgelopen vrijdag door het ministerie van Binnenlandse Zaken aangekondigd. Zaterdag kwam de eerste groep minderjarige vluchtelingen uit Calais aan in het Verenigd Koninkrijk. In mei kondigde de toenmalige Britse premier David Cameron aan plek te maken voor maximaal 3.000 minderjarige vluchtelingen. Tot nu toe waren er pas een paar migranten opgenomen door de Britten.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas De hangar waar migranten de bus kunnen nemen is net geopend. #calais https://t.co/vQo1qDPS7o

Het volledige evacuatieproces moet in een week zijn afgerond. Dat is volgens sommige hulporganisaties veel te kort. Zij vrezen dat door de sluiting van het kamp kinderen in de illegaliteit zullen verdwijnen voordat zij zijn geregistreerd. Ook is er de angst dat asielzoekers elders nieuwe “mini-Jungles” zullen optuigen.

Lees ook: Madame wil af van la jungle

Andere hulporganisaties denken daar weer anders over. Zij juichen een snelle sluiting van de ‘Jungle’ toe, omdat asielzoekers zo een degelijke opvang hebben voor de winter invalt.

Na de ontruiming worden de restanten van het kamp vernietigd. De ‘Jungle’ bestaat uit honderden tenten en zelf in elkaar getimmerde gebouwen. De zuidelijke helft van het kampt werd al in maart geëvacueerd en gesloopt.

De term “Jungle” werd bedacht door Afghaanse vluchtelingen die medio jaren-2000 in eerdere geïmproviseerde vluchtelingenkampen verbleven rondom Calais.

De ligging van de ‘Jungle’ van Calais:


Grotere kaart bekijken