In beeld

Onder een zwarte hemel gevlucht uit Mosul

De lucht boven Mosul kleurt zwart door oliebranden, aangestoken door IS om drones en vliegtuigen het zicht te ontnemen. De belegering van de tweede stad van Irak brengt een nieuwe vluchtelingenstroom op gang, humanitaire organisaties zijn ernstig bezorgd en verwachten chaos. Enkele duizenden mensen wisten de stad te ontvluchten. Naar verluidt gebruikt IS achterblijvers als menselijk schild.
De foto's zijn gemaakt door de Turkse fotograaf Bulent Kilic, die diverse malen is onderscheiden voor zijn werk in conflictgebieden.
AFP / Bulent Kilic
Deze ontheemde familie komt aan in een vluchtelingenkamp in Qayyarah, ten zuiden van Mosul.
AFP / Bulent Kilic
Negenhonderd gezinnen uit Mosul, zo'n 5.400 mensen, zijn opgenomen in het opvangcentrum in Qayyarah, aldus UNHCR.
AFP / Bulent Kilic
Ten zuiden, oosten en noorden van Mosul worden vluchtelingenkampen aangelegd.
AFP / Bulent Kilic
Op de achtergrond is overal zwarte rook te zien boven Mosul.
AFP / Bulent Kilic
De rookwolken worden mogelijk veroorzaakt door branden die IS aansteekt om het offensief van het Iraakse regeringsleger en allerlei milities te belemmeren.
AFP / Bulent Kilic
Iraakse pro-regeringsmilities nemen een positie in aan het front bij het dorp Tall al-Tibah, ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Mosul.
AFP / Bulent Kilic
Elitetroepen van het Iraakse regeringsleger en Koerdische strijders vallen uit verschillende richtingen Mosul aan om de stad te heroveren op Islamitische Staat.
AFP / Bulent Kilic
Er zijn een hoop spelers: het Iraakse leger, de Koerdische peshmerga, door Iran gesteunde shi’itische milities, de milities van de minderheden in Mosul. Turkije, dat Mosul als zijn achtertuin beschouwt, heeft zich in het spel gemengd.
AFP / Bulent Kilic
Er heerst grote politieke zorg wat er gebeurt als IS uit Mosul is verdreven. „Als de gemeenschappelijke vijand wegvalt, dan gaan de onderlinge rivaliteiten opnieuw aan de oppervlakte komen”, zei Dylan O'Driscoll van Middle East Research Institute eerder tegen NRC.
AFP / Bulent Kilic
Bijna duizend mensen hebben zich in een ziekenhuis in Qayyara gemeld met ademhalingsproblemen. Dit nadat er berichten de kop opstaken dat strijders van Islamitische Staat een zwavelfabriek in brand hadden gestoken.
AFP / Bulent Kilic
De afgelopen dagen werden vooral dorpen rondom Mosul ingenomen. Zaterdag werd bekend dat Iraakse strijders de stad tot op zo’n vijf kilometer genaderd zijn. Velen van hen hebben uit voorzorg gasmaskers bij zich.
AFP / Bulent Kilic
Hoewel de Iraakse regering zich optimistisch toonde over de voortgang van het offensief, kan dit lang gaan duren. De kans is groot dat het Mosul-offensief gepaard gaat met verwoestingen op grote schaal in de stad.
AFP / Bulent Kilic
Ondertussen blijven humanitaire organisaties waarschuwen dat er te weinig is gedaan om de vluchtelingen op te vangen en vrezen zij voor chaos. Verwacht wordt dat 200.000 mensen de stad zullen ontvluchten. De VN vrezen dat het de grootste door mensen veroorzaakte humanitaire crisis sinds tijden zal worden.
AFP / Bulent Kilic