OM: Naoufal F. is brein achter moordaanslag

Mocro-maffia

Justitie heeft Ierland gevraagd om uitlevering van Naoufal F. De Nederlandse Marokkaan zou achter de mislukte aanslag zitten op beroepscrimineel Pjotr R.

Het Openbaar Ministerie (OM) wil een belangrijke figuur uit de zogenoemde Nederlandse Mocro-maffia vervolgen als organisator van een onderwereldmoord. Het gaat om de 36-jarige Naoufal F., alias Noffel. Hij werd dit voorjaar aangehouden in Dublin op verdenking van witwassen en het gebruik van valse identiteitspapieren.

Een woordvoerder bevestigt een bericht in Het Parool dat het OM de Ierse autoriteiten heeft gevraagd om de uitlevering van Naoufal F. Uit dat verzoek blijkt dat F. wordt verdacht van het organiseren van de mislukte aanslag op de Amsterdamse beroepscrimineel Pjotr R., op 5 november 2015 in Diemen. Pjotr R. werd toen zeven keer geraakt door twee mannen die hem met kalasjnikovs beschoten. Hij ontsnapte aan zijn belagers door zich schuil te houden in een sloot.

De twee schutters en een drietal handlangers zijn nog diezelfde dag aangehouden in Amsterdam en omgeving. Zij stonden al een tijd in de belangstelling van de politie, en gebruikten een auto waarin de politie heimelijk afluisterapparatuur had geplaatst. Ook slaagde de politie erin om enkele beveiligde telefoons te kraken die de schutters op de dag van de aanslag gebruikten. Dat heeft een grote hoeveelheid bewijsmateriaal opgeleverd. Zo krijgt een van de schutters via de beveiligde telefoon allerlei vragen van een onbekende persoon die de bijnaam ‘Buik’ gebruikt. Buik stelt een van de schutters verantwoordelijk voor het mislukken van de aanslag: „Jullie zijn een, maar jij bent verantwoordelijk.”

Uit een Europees arrestatiebevel dat justitie onlangs naar de Ierse autoriteiten heeft gestuurd, blijkt nu dat het Openbaar Ministerie vermoedt dat de man achter de bijnaam Buik Naoufal F. is. Zijn advocaat Inez Weski ontkent dat: „Die aanname is ongegrond”, zegt ze in Het Parool.

Het is niet de eerste keer dat Naoufal F. in verband wordt gebracht met onderwereldmoorden. Zo is zijn betrokkenheid onderzocht bij de veelbesproken schietpartij in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt eind 2012. Daarbij kwamen twee mannen om het leven, en schoten de vluchtende schutters vanuit een gestolen Audi op twee motoragenten.

Deze schietpartij was de opmaat naar een escalatie van een ruzie onder criminelen van voornamelijk Marokkaanse komaf, die bekend is geworden als de Mocro-oorlog. In dat conflict, dat is begonnen met ruzie over een verdwenen partij cocaïne, komt de naam van Naoufal F. met enige regelmaat naar voren. Hij is echter niet vervolgd.

Naoufal F. was ook aanwezig bij de liquidatie van de 34-jarige Samir Bouyakrichan in het Spaanse Marbella. Uit politiedossiers blijkt dat deze Samir, die vanwege een litteken op zijn gezicht in de onderwereld ook wel Scarface werd genoemd, op grote schaal cocaïne smokkelde via de havens van Antwerpen en Rotterdam.

Of Naoufal F. toevallig aanwezig was bij de liquidatie van Scarface of hem in de val heeft gelokt, is onderwerp van discussie en speculatie in de onderwereld. Vaststaat dat justitie Naoufal F. wil vervolgen voor betrokkenheid bij de mislukte moord op Pjotr R.