Nobelprijs

Komt ‘onbeleefde en arrogante’ Bob Dylan zijn prijs ophalen?

Foto AFP

Nadat op 13 oktober de Nobelprijs voor de Literatuur verrassend werd gewonnen door Bob Dylan, volgde een radiostilte. De 75-jarige muzikant kon niet worden bereikt door het Nobelcomité en liet niets van zich horen. „Onbeleefd en arrogant” noemde Per Wästberg, schrijver en lid van de Zweedse Academie die de Nobelprijs toekent, dit gedrag zaterdag in een Zweedse krant.

De 82-jarige Wästberg omschreef de pijnlijke stilte als „voorspelbaar”, maar niettemin „respectloos”. Volgens Wästberg zijn pogingen om Dylan te bereiken gestaakt. „De bal ligt bij hem”. De Academie zelf distantieerde zich zaterdag direct van deze reactie: dit is een privé-mening, geen officieel standpunt, liet zij weten.

Vorige week leek Dylan de prijs te erkennen, toen op zijn website heel zuinigjes melding werd gemaakt van de prijs. In een promotietekst voor een boek over Dylan werd hij in een bijzin ‘winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur’ genoemd. Een dag later was de zin alweer verdwenen. De enige vormen van erkenning van het winnen van de prijs blijven zodoende Dylans officiële Twitter- en Facebook-accounts, die melding maakten van de bekendmaking: Bob Dylan was awarded the 2016 #NobelPrizeLiterature „for having created new poetic expressions within the great American song tradition”.

Dylan zelf heeft nog helemaal niets losgelaten. Op de avond van de bekendmaking trad hij op in Las Vegas. Hij zei er toen – overigens geheel volgens verwachting – niets over. Of hij komt opdagen bij de uitreiking op 10 december in Stockholm, is dan ook twijfelachtig. (NRC)