Moordwapen

Een intrigerend onderdeel van het zoogdierskelet is het penisbeen. Dit zogenaamde baculum komt voor bij roofdieren, knaagdieren, vleermuizen, spitsmuizen, egels en sommige mensapen. Het geeft het geslachtsorgaan stevigheid bij de paring. Een penisbot is bij de mens een zeer zeldzame afwijking die na een trauma kan ontstaan. Een bekend geval is een Indiase tennisspeler die een servicebal vol in het kruis kreeg, waarna zich in de loop van twintig jaar een klein-maar-fijn penisbotje ontwikkelde. Dat de mens geen aangeboren penisbeen heeft maar voor zijn erectie afhankelijk is van storingsgevoelige hydraulische krachten, houdt de wetenschap bezig. Bijzonder is de zienswijze dat Adams rib (uit Genesis 2:22) waaruit Eva ontstond, eigenlijk zijn penisbot was en dat het baculum daarom bij de mens ontbreekt (American Journal of Medical Genetics, 2001)

Penisbeenderen van vinvoetigen (walrussen, zeehonden en oorrobben) zijn het best ontwikkeld. Recordhouder is de walrus (Odobaenus rosmarus), waarvan het penisbot een lengte van 62 centimeter kan bereiken. Uit de steentijd zijn walruspenisbotten bekend die dienst deden als steel van een flintbijl of als moordwapen – een handige knuppel om elkaar mee op het hoofd te meppen.