Meisje dat eigen baby doodde krijgt voorwaardelijke straf

De moeder dumpte haar kindje in een vuilniszak, waar het later overleed.

Een politieman staat voor een flat aan de Ganzerik waar het stoffelijk overschot van een pasgeboren baby is gevonden in een vuilniszak.
Een politieman staat voor een flat aan de Ganzerik waar het stoffelijk overschot van een pasgeboren baby is gevonden in een vuilniszak. Foto Ginopress / ANP

Een destijds 14-jarig meisje dat op 28 december 2014 haar pasgeboren kindje in een vuilniszak dumpte, is maandag veroordeeld tot 8 maanden voorwaardelijke jeugddetentie voor kinderdoodslag. Ook moet ze zich verplicht bij een ggz-instelling laten behandelen. Dat heeft de rechtbank Zeeland-West-Brabant maandag bepaald.

Twitter avatar Rechtbank_ZWB Rechtbank ZWB #Uitspraak: Voorwaardelijke
jeugddetentie en GGz-behandeling voor kinderdoodslag Breda https://t.co/pLKrwFqv8u

De uitspraak was conform de eis van de officier van justitie. Het inmiddels 16-jarige meisje beviel in het huis van de vriendin van haar vader. Zij was bang dat haar familie - die niets wist van haar zwangerschap - zou ontdekken dat ze moeder was geworden. Om die reden liet ze het pasgeboren kind achter in een vuilniszak, die zij in de buurt van de flat waar ze bevallen was in de kou buitenzette. Het lijk werd door passanten gevonden.

In vuilniszak overleden

Het meisje zei tijdens de rechtszaak dat ze dacht dat de baby toen al overleden was. Het bewoog namelijk niet meer en maakte geen geluid. Uit autopsie is echter gebleken dat het kind nog geleefd moet hebben op het moment dat de moeder het in de vuilniszak deed. Het is door verstikking, onderkoeling of uithongering uiteindelijk om het leven gekomen.

De rechter sprak van een “zeer ernstig delict”. Wel waren er verzachtende omstandigheden, omdat de moeder uit angst voor ontdekking handelde en omdat zij volgens deskundigen verminderd toerekeningsvatbaar is. Ook werd er rekening gehouden met de jonge leeftijd van de dader en de lange duur van de rechtszaak.