Maandag geen akkoord Waalse regering over CETA-verdrag

De Waalse regering stemde ook op de dag van de deadline niet in met het handelsverdrag met Canada.

Foto Eric Vidal/ Reuters

Er komt maandag geen akkoord over het CETA-verdrag. De Waalse regering stemde ook op de dag van de deadline na overleg niet in met het handelsverdrag met Canada. Dat melden Belgische media.

De Belgische premier Charles Michel heeft nu geen bevoegdheid donderdag het handelsakkoord tussen de Europese Unie en Canada te ondertekenen. Eerder werd aangekondigd dat de donderdag geplande bijeenkomst om de handelsovereenkomst te tekenen wordt afgelast, als er maandag geen akkoord komt. De Canadese premier Justin Trudeau liet weten alleen bij een akkoord naar Brussel af te reizen.

Lees ook: Wat is CETA eigenlijk? En waarom zijn de Walen ertegen?

Maandag voerde de federale regering overleg met de deelstaatregeringen, nadat vrijdag de onderhandelingen vastliepen. De Belgische premier Michel probeerde vooral de Waalse minister-president Paul Magnette er maandag van te overtuigen het handelsverdrag te ondersteunen. Dit is dus niet gebeurd, zo liet hij op een persconferentie weten:

“We kunnen CETA niet ondertekenen.”

Wel stelde Michel “open te staan voor verder overleg”.

De Europese Unie gaf België tot maandagavond de tijd om de goedkeuring van Wallonië te krijgen over CETA.