Luchtvaart

Meer wangedrag passagiers

Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Het aantal meldingen van overlast door vliegtuigpassagiers neemt toe. De Inspectie Leefomgeving en Transport ontving tot 30 september dit jaar 723 meldingen van luchtvaartmaatschappijen over wangedrag aan boord. Dat zijn voor de eerste drie kwartalen precies evenveel meldingen als voor heel 2015.

In 38 procent van de gevallen gaat het om mensen die een sigaret opsteken aan boord, 35 procent vertoont asociaal gedrag jegens medepassagiers en cabinepersoneel. Nog eens 27 procent van de meldingen betreft incidenten wegens alcoholgebruik. De VNC, de grootste vakbond voor cabinepersoneel, verklaart de toename van de overlast door de groei van budgetmaatschappijen, waardoor er sprake is van „een bredere weerspiegeling van de maatschappij aan boord”. De VNC pleit voor een preventieve aanpak door samenwerking met horeca, politie en grondpersoneel op luchthavens. Op Londen Gatwick leidde dit tot 50 procent minder incidenten. (NRC)