Opinie

Leugens, gesjoemel! Vuil spel, trap een rel!

jankuitenbrouwer0

‘Dames en heren, welkom bij het laatste tv-debat tussen Ronald Tromp en Hilda Klunder, de twee kandidaten voor het burgemeesterschap van Springbroekerplas, de samenvoeging van de gemeenten Springloo, Kortebroek en Langeplas. Mijn naam is Mik Wollens. Het publiek wordt dringend verzocht niet hoorbaar te reageren… (publiek begint te juichen en joelen)

Dus niet juichen, niet joelen en ook het werpen met zaai- en pootgoed zoals u gewend bent bij raadsvergaderingen, is vanavond niet toegestaan.

– Meneer Tromp, u heeft de tos gewonnen, voor u de eerste vraag. Polls hebben het uitgewezen, het issue dat de bewoners het belangrijkst vinden, is het dak van het dorpshuis, dat al jaren lekt. Als u burgemeester wordt, wat gaat u daar aan doen?

- Dat het dak lekt, áls het lekt, ik zeg niet dát het lekt, dat beweren de media, maar de media zijn doodsbang voor mij, enormelijk doodsbang. Waar hadden we het over?

– Het dak van het dorpshuis.

– O ja! Meneer Klunder! Daar zal ik eens een broekje over opendoen. Ziet u die kartonnen doos daar, op de eerste rij? Die heb ik meegebracht! Weet u wat daarin zit? Toen ik de videotheek nog had, weet u nog, de beste van Europa, in de Turfstraat? Wie leverde al-tijd zijn banden in zonder terug te spoelen? Al-tijd!? Wim Klunder, de man van heks Hilda Klunder! Ik heb ze bewaard! Stuk voor stuk! Níet terúggespoeld! En dát moet burgemeester worden? Als ik burgemeester word, en dat word ik, want ik word het, dan gaat Hilda de Heks de bak in! De bak in! De bak in!

(Trompfans in de zaal haken in en schakelen na drie keer over op ‘Daar moet een piemel in’)

– Stilte in de zaal!

– Nou mensen, ze zou niet mijn eerste keuze zijn!

– Stilte! Mevrouw Klunder, uw reactie, graag.

– Ach, weet je, Mik, in de jaren tachtig, toen Ronald onder de toonbank zelfgemaakte opnamen van de PinUpClub verhuurde, zat ik in de situatiekamer van de secretarie omdat het gemaal op de Ringdijk was uitgevallen. En in de jaren negentig, terwijl Ronald het majorettenkorps sponsorde en de meisjes, hoe noemde hij het ook alweer, persoonlijk begeleidde, en we weten allemaal wat dat betekende, toen was ik bezig de Tweede Herverkaveling in goede banen te leiden!

– Vuil kreng dat je d’r bent!

(Klunderaanhangers roepen boe!)

- Stilte! Mevrouw Klunder was aan het woord.

- Dank je, Mik. En de afgelopen jaren heb ik sturing gegeven aan de moeizame onderhandelingen over de gemeentelijke herindeling, terwijl Ronald op RTVRegio het spelletje ‘Raad de Straat’ presenteerde. Waarbij je altijd meteen ziet welke straat het is, maar daar gaat het ook niet om. Als er maar gebeld wordt, want dat geld gaat naar de BV Tromp!

- Leugens! Hoe ben je daar achter gekomen? Leugens!

- Meneer Tromp, u beweert dat er gesjoemeld wordt bij deze verkiezing. Mocht u verliezen, gaat u de uitslag dan wel respecteren?

- Natuurlijk! Tenminste: als ik win! Hahaha! En als ik niet win dan is het uiteraard vuil spel en trap ik een rel! Vuil spel, trap een rel! Vuil spel, trap een rel!

(Trompfans scanderen ‘Daar moet een piemel in’)

- Ho! Ho! Dames en heren! Geen spreekkoren!

(Klundersupporters en Trompfans brullen en joelen door elkaar, mensen staan op)

- Dames en heren, dit kan zo niet! Stilte! Stilte! Ho! Wel verdorie, wíe gooide die aardappel? Ik had nog zó gezegd: géén pootgoed!!!