‘Bewijs voor Syrische vluchtelingenkinderen in Turkse kledingfabrieken’

Het BBC-programma Panorama deed undercover onderzoek. Kledingketen Marks & Spencer gaat stappen ondernemen.

Lex van Lieshout/ANP

Het Britse BBC-programma Panorama heeft bewijzen gevonden dat in Turkse fabrieken minderjarige Syrische vluchtelingen werken aan kleding voor Marks & Spencer en onlinewinkel ASOS, blijkt uit een uitzending die maandagavond wordt uitgezonden. De journalisten maakten foto’s van labels van Marks & Spencer in de fabrieken. Marks & Spencer heeft laten weten stappen te ondernemen.

De jongste werknemer was vijftien jaar oud en maakte dagen van twaalf uur, ontdekten de undercoveronderzoekers van Panorama. Ook zouden meerderjarige vluchtelingen illegaal werken voor fabrieken die leveren aan kledingwinkels Mango en Zara.

De vluchtelingen verdienden vaak nog geen twee euro per dag, minder dan het Turkse minimumloon. Ze werden aan het werk gesteld door een tussenpersoon, die ze contant uitbetaalde. Bij het bleken van spijkerbroeken met chemicaliën droegen de meeste Syrische werknemers bovendien geen adequate bescherming.

Toezicht

Alle betrokken kledingmerken zeggen dat ze zorgvuldig toezicht houden op hun bevoorradingsketen en de uitbuiting van vluchtelingen of kinderen niet tolereren. Het is niet de eerste keer dat berichten naar buiten komen over vluchtelingen die in kledingfabrieken zouden werken.

Marks & Spencer noemt de bevindingen “zeer ernstig” en “onacceptabel”. “We hebben zelf eerder geen bewijzen gevonden van Syrische werknemers in fabrieken die aan ons leveren, we zijn erg teleurgesteld”, aldus een woordvoerder tegen Reuters. Het bedrijf gaat de Syriërs die in de fabrieken hebben gewerkt, een vast dienstverband aanbieden. “We zullen er alles aan doen wat we kunnen om te zorgen dat dit niet nog eens gebeurt.”

Ook de andere genoemde bedrijven nemen de aantijgingen zwaar op en zeggen ze te zullen onderzoeken. Volgens critici doen de kledingketens echter niet genoeg om de problemen te stoppen. “Het is niet voldoende om te zeggen dat je het niet wist en dat het niet jouw schuld is,” aldus een onderzoeker van het Business & Human Rights Resource Centre tegen de BBC. “Het is hun verantwoordelijkheid om bij te houden en te begrijpen onder welke omstandigheden hun kleding gemaakt wordt.”

De Syrische werknemers voelen zich uitgebuit, stelt de verslaggever van Panorama die met ze sprak. “Ze spreken van armzalige beloning en verschrikkelijke werkomstandigheden. Ze weten dat ze worden uitgebuit, maar ze weten ook dat ze er niets tegen kunnen doen.”