Klaver roept op tot vorming progressief machtsblok

Dit zou volgens Klaver door samenwerking tussen de vier partijen moeten gebeuren, en niet met een fusie – zoals PvdA-leider Samsom voorstelt.

Jesse Klaver (GroenLinks) en Diederik Samsom (PvdA) tijdens het Vragenuur in de Tweede Kamer.
Jesse Klaver (GroenLinks) en Diederik Samsom (PvdA) tijdens het Vragenuur in de Tweede Kamer. Foto: Bart Maat / ANP

De linkse, progressieve partijen in Nederland moeten met elkaar voor en na de verkiezingen vasthouden aan een aantal gedeelde principes die de basis moeten vormen van een nieuw regeerakkoord. Met dit nieuwe “pleidooi voor progressieve samenwerking” komt GroenLinks-leider Jesse Klaver maandagavond in een toespraak in Eindhoven. Klaver hoopt er met het vormen van een progressief machtsblok voor te zorgen dat na de verkiezingen niet rechts, maar links Nederland de economische agenda bepaalt.

Linkse partijen, waartoe Klaver naast GroenLinks de PvdA, SP en ook D66 rekent, wilden de afgelopen jaren bij hun pogingen tot samenwerking “alle opties open houden en hadden als belangrijkste doel zelf in de regering te komen”, aldus Klaver. Hij wil nu dat de vier progressieve partijen voor en na de verkiezingen vasthouden aan vijf inhoudelijke, niet onderhandelbare principes: het verkleinen van de ongelijkheid, het vergroten van kansen voor kinderen, het terugdringen van de marktwerking in de zorg, het vergroenen van de economie en het stoppen van de verdergaande flexibilisering van de arbeidsmarkt. Klaver vraagt ook CDA en ChristenUnie zich bij dit progressieve verbond aan te sluiten, omdat zij partijen zijn “die gemeenschapszin en het groene rentmeesterschap met ons delen”.

Lees ook: Klaver viert nu al feestje, over het vorige maand gepresenteerde verkiezingsprogramma van GroenLinks.

Samsom: fracties PvdA en GroenLinks zouden fuseren

Volgens PvdA-leider Diederik Samsom had de samenwerking op links al zeer concrete plannen: na de huidige verkiezingen zouden PvdA en GroenLinks samen als één fractie verdergaan. Samsom vertelde maandagavond over de afspraak die hij met voormalig GroenLinks-leider Bram van Ojik had, en die van tafel zou zijn gegaan bij de entree van Klaver.

Bij GroenLinks wordt het bestaan van een dergelijke afspraak tegengesproken. Klaver heeft al aangegeven niets te zien in één sterke linkse partij en liever voor een samenwerking te gaan.

‘Links was te lang sorry-links’

De progressieve partijen zijn de afgelopen decennia veel te bescheiden geweest in hun doelstellingen, vindt Klaver. Volgens de GroenLinks-leider wilden linkse partijen de verkiezingen winnen “om het beleid een klein beetje minder rechts te maken”:

“Links is veel te lang ‘sorry-links’ geweest. Sorry, we doen ons best, maar meer kunnen we niet doen.”

Klaver doet een oproep aan andere linkse leiders om de komende maanden vast te houden aan de door hem geformuleerde principes. Zo kan de VVD in een nieuw kabinet niet om links heen, aldus Klaver:

“Als GroenLinks, PvdA, SP, en D66 standvastig zijn en allemaal vasthouden aan deze principes, dan vormen zij de basis voor het nieuwe regeerakkoord. Ook als er na 15 maart geen linkse meerderheid is zolang wij alle vier trouw blijven aan onze principes, kan geen enkele coalitie daaromheen. [...] Rutte en Wilders voeren een virtuele premierstrijd, maar de PVV komt in geen enkel kabinet. Rutte heeft ons nodig, wij hem niet.”

De oproep van Klaver komt een klein jaar nadat GroenLinksers en PvdA’ers in NRC zeiden dat de gesprekken over samenwerking tussen beide partijen sinds de komst van de nieuwe partijleider stilliggen.

Lees ook: Hoe lang zal hun verbond duren?, over de samenwerking van PvdA en GroenLinks rond de Klimaatwet vorig jaar.