IOC geeft sportbeurs aan klokkenluidster Stepanova

De atleet werd wereldwijd bekend om haar bekentenissen over het Russische dopingbeleid.

Archieffoto van Joelia Stepanova, de atleet die wereldwijd bekend werd na het lekken van informatie over het Russische dopingbeleid.
Archieffoto van Joelia Stepanova, de atleet die wereldwijd bekend werd na het lekken van informatie over het Russische dopingbeleid. Matthias Schrader / AP

Het Internationaal Olympsich Comité (IOC) heeft steun aangeboden aan ‘klokkenluidersechtpaar’ Joelia Stepanova en haar man Vitaly Stepanov. Dat meldt persbureau AP. De twee Russen wonen ondergedoken in de Verenigde Staten na bekentenissen over het Russische dopingbeleid.

Stepanov zou door het IOC zijn ingehuurd als adviseur en Stepanova, een bekende 800-meterloopster, zou een studiebeurs hebben gekregen om te trainen. Het echtpaar heeft volgens het persbureau in september Thomas Bach, de president van het IOC, ontmoet om de hulp te bespreken. Het IOC laat in een verklaring aan het persbureau weten de steun te verlenen zodat de atlete door kan met haar sportcarrière en zich misschien zelfs kan aansluiten bij een nationaal Olympisch Comité.

De zet van het IOC is opvallend omdat de organisatie Stepanova uitsloot van de Olympische Spelen in Rio deze zomer. Ze mocht ook onder een neutrale vlag niet deelnemen.

Doping op grote schaal

In december 2014 zorgde een Duitse documentaire van zender ARD voor grote opschudding. De televisiemakers toonden aan dat trainers, artsen en ook de nationale antidopingautoriteit Rusada en het Russische sportministerie dopinggebruik mogelijk maakten. Stepanova en haar man, die drie jaar lang bij de Russische antidopingautoriteit en het sportministerie werkte, vertelden dit in de documentaire.

Een rapport van wereldantidopingagentschap WADA bevestigde de conclusies van de documentairemakers over staatsaangestuurde fraude. Het bureau stelde vast dat het Russische dopinglaboratium in Moskou jarenlang besmette dopingmonsters liet verdwijnen. Dat zou gebeurd zijn onder toezicht van het ministerie van Sport. Na het rapport werd besloten Russische deelnemers uit te sluiten van de Spelen.

Lees ook: Russische atleten mogen niet naar Rio

Onderminister van Sport Joeri Nagorynkh, die destijds belast was met de uitvoering, is nadat hij in juli al geschorst was maandag uit zijn functie ontheven. Premier Medvedev meldde volgens AP dat hij zelf is opgestapt zonder opgaaf van reden.