Inter Scaldes onttroont De Librije in Lekker500

“Meesterkok Jannis Brevet is de componist, en zijn gerechten zijn van grote schoonheid,” aldus culinair tijdschrift Lekker.

Jannis en Claudia Brevet van Inter Scaldes.
Jannis en Claudia Brevet van Inter Scaldes. Foto Koen van Weel / ANP

Na 2014 en 2015 is restaurant Inter Scaldes door culinair tijdschrift Lekker opnieuw uitgeroepen tot beste restaurant van Nederland. Het restaurant in Kruiningen moest voor 2016 de eerste positie afstaan aan De Librije uit Zwolle, maar staat in de Lekker500 2017 weer bovenaan.

Twitter avatar Lekker500 Lekker Nummer 1 #Lekker500: Het onberispelijke manoir Inter Scaldes @InterScaldes van Jannis en Claudia Brevet is terug op nummer 1! Proficiat!

Het tijdschrift vergelijkt de bereiding van de gerechten van Inter Scaldes met het creëren van een harmonie:

“Meesterkok Jannis Brevet is die componist, en zijn gerechten zijn van grote schoonheid. Zowel klassieke als eigentijdse bereidingen zijn bij hem in goede handen: de ambachtelijke perfectie van een man die het vak tot in zijn tenen beheerst. Daarbij schuwt hij modieuze tierlantijnen: met zo weinig mogelijk ingrediënten weet hij het hoogste resultaat te bereiken.”

Op de derde plaats staat opnieuw restaurant De Leest uit Vaassen. De Franse Michelingids oordeelt iets anders over de restaurants. De Leest van chef Jacob Jan Boerma en De Librije van Jonnie Boer hebben met drie beide het maximaal aantal Michelinsterren. Inter Scaldes van Jannis Brevet heeft er twee.

Op de lijst The World’s 50 Best Restaurants van het Britse tijdschrift Restaurant staat De Librije op de 38ste plek. Het is het enige Nederlandse restaurant op die lijst.

Ook NRC houdt een verkiezing voor het beste restaurant van Nederland, waarbij jij zelf je keuze kunt maken : stem in Tokotober op je favoriete restaurant

Een aantal restaurants maakte een flinke sprong op de ranglijst. Het Amsterdamse Bord’eau steeg van 57 naar 31. Het Roode Kooper uit Ermelo ging van plek 72 naar 52. Aan de Poel uit Amstelveen steeg achttien plekken naar positie 57. Tribeca uit Heest stond niet eerder op de lijst, maar staat nu op plek 20.

Onder de grote dalers zijn De Boet in Urk (negentien plaatsen gezakt naar 77) en Dorset uit Borne (dertien plaatsen gezakt naar 89). Vijf restaurants verdwenen helemaal uit de top honderd.