Hond gekloond voor BNN-programma

Zowel de Dierenbescherming als enkele politieke partijen reageren kritisch op het ‘klonen op bestelling’.

Een buldog. De hond op de foto is niet de buldog uit het artikel.
Een buldog. De hond op de foto is niet de buldog uit het artikel. Foto: Bart Maat / ANP

Voor het eerst is een Nederlands huisdier gekloond. In een nieuw tv-programma van omroep BNN is een twaalf jaar oude buldog genetisch gekopieerd.

De Amerikaanse buldog Joep was zo ziek, dat zijn Rotterdamse baasjes hem aanmeldden voor het nieuwe BNN-programma Klonen: wens of waanzin, waarin gezocht wordt naar mensen die hun hond willen klonen, meldt De Telegraaf maandag. In Nederland is het klonen van dieren verboden, maar genetisch gekopieerde huisdieren mogen wel worden geïmporteerd. Een bedrijf in Zuid-Korea bood daarom uitkomst: weefsel van de hond werd naar het bedrijf Sooam Biotech opgestuurd en voor een bedrag van 50.000 euro werd de buldog vervolgens gekloond.

De hond werd voor zijn komst naar Nederland een aantal weken in quarantaine gehouden in Zuid-Korea om te kijken of alles in orde was met het dier. Toen dit het geval bleek te zijn werd Joep naar Nederland overgebracht. Zijn baasjes zijn “dolgelukkig” met hun ‘nieuwe’ hond, die wat uiterlijke kenmerken betreft “nagenoeg identiek” is aan hun oude hond, zo laten ze weten aan De Telegraaf. Hun oude hond Joep is inmiddels overleden.

Kritiek

CDA, D66, PVV, en de Partij voor de Dieren reageerden kritisch, evenals de Dierenbescherming, aldus een woordvoerder tegenover De Telegraaf:

“Een ethisch argument zou al voldoende moeten zijn om te zeggen, dit willen we niet. Er zijn geen garanties dat er geen aantastingen zijn geweest van het dierenwelzijn. Achter deze techniek zit een hele industrie, die een aanjager zal zijn van nieuwe experimenten met dieren als slachtoffer.”