Geen Zwarte Piet meer bij RTL, wel schoorsteenpiet

“Het moet in de discussie gaan over begrip voor elkaar”, zegt RTL. Vorig jaar hield RTL juist nog vast aan Zwarte Piet.

Het uiterlijk van de nieuwe Piet.
Het uiterlijk van de nieuwe Piet. Foto RTL

Zwarte Piet is niet langer welkom in programma’s van RTL. In plaats daarvan gaat het mediabedrijf alleen nog maar werken met schoorsteenpieten, zo maakte RTL maandag bekend. In een verklaring staat:

“Voor een deel van Nederland is het beeld van Zwarte Piet discriminerend, terwijl anderen vinden dat Zwarte Piet een onlosmakelijk deel van de traditie is. RTL heeft begrip voor beide standpunten, maar vindt ook dat het in deze discussie niet zou moeten gaan over gelijk, maar over begrip hebben voor elkaar.”

RTL Telekids komt dit seizoen met een nieuwe sinterklaasserie, waarin alleen schoorsteenpieten optreden. De zender maakt later deze week meer bijzonderheden bekend. Vroeger zond de zender De Club van Sinterklaas uit – met Zwarte Pieten - maar die serie is alleen nog in de bioscoop te zien.

Volgens RTL is schoorsteenpiet een Piet die trouw is aan de Nederlandse traditie: “Schoorsteenpiet, die wij vanaf nu gewoon Piet noemen, heeft zwarte vegen op zijn gezicht, omdat hij door de schoorsteen komt. De meesten van ons zijn opgegroeid met het idee dat Piet door de schoorsteen komt. Aan dat verhaal houden wij vast, wij passen alleen zijn uiterlijk aan.” Ze volgen de beslissing van Stichting Sinterklaas in Amsterdam, die begon met de schoorsteenpiet in 2014.

Vorig jaar besloot RTL juist nog het uiterlijk van Piet niet aan te passen, omdat het de lijn wilde volgen die het breedst zou worden gedragen in de samenleving. Wel gaf RTL daarbij aan het besluit te kunnen herzien “mocht op termijn de uitkomst van deze maatschappelijke discussie vragen om een verandering van het uiterlijk van Piet.”

Toen in de opening van de Sinterklaasuitzending van Ik Hou van Holland vorig jaar andersgekleurde Pieten te zien waren, werden die op last van de directie van RTL verwijderd.

Minister Asscher (PvdA, Sociale Zaken) heeft laten weten de verandering toe te juichen. Onder zijn leiding werden vanaf 2014 regelmatig gesprekken tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet gefaciliteerd. Begin oktober riepen verschillende partijen na de laatste bijeenkomst op tot een “beschaafde, respectvolle dialoog” waarin geen plaats is voor bedreigingen en geweld.

Twitter avatar LodewijkA Lodewijk Asscher Complimenten voor RTL. Tijd voor verandering https://t.co/P3YEmI3XQK

Sinterklaasjournaal

In 2014 introduceerde de NTR voor het Sinterklaasjournaal alternatieve Pieten zoals een roetveegpiet en een clownspiet, in aanvulling op Zwarte Piet.

In een open brief eerder dit jaar, onder meer ondertekend door RTL-coryfee Humberto Tan, werd de NTR door ruim honderd BN’ers opgeroepen te stoppen met Zwarte Piet.

Volgens algemeen directeur Paul Römer van de NTR is de verandering van uiterlijk van Zwarte Piet tien jaar geleden al ingezet en is het een kwestie van tijd voordat Zwarte Piet helemaal verdwenen is.