Fairy bread zorgt voor relletje tussen Amerika en Australië

Amerikaanse foodiesite probeert het Australische fairy bread -brood, boter en regenbooghagelslag- mooier te maken dan het is. Tot groot vermaak van de Australiërs.

Fairy bread recept zorgt voor strijd tussen Amerika en Australië.
Fairy bread recept zorgt voor strijd tussen Amerika en Australië. Instagram

Hoe krijg je een land op hilarische wijze overstuur? Juist, je publiceert een gepimpt recept voor feeënbrood, oftewel fairy bread, met bijbehorende verkeerde interpretatie en wacht af. De hippe Amerikaanse receptenwebsite Epicurious, sinds 1995 in de lucht, kwam vorige week op haar ‘expert advice’ gedeelte met een artikel over het vrolijk gekleurde Australische fairy bread, maar sloeg de plank volledig mis.

Volgens de Australische editie van de Huffington Post worden dingen uit hun land wel vaker verkeerd geïnterpreteerd - het continent ligt immers ver weg van alles, dat snappen ze wel - en is nu dan fairy bread aan de beurt.

Twitter avatar daz_zling Daniela Sunde-Brown Jesus. @Epicurious should try talking to an Aussie for its expert column.. we don’t eat fairy bread for breakfast https://t.co/Q1SAvsHYPo

Het is blijkbaar een misvatting dat Australiërs brood met regenbooghagelslag bij hun ontbijt eten, of als snack. Het is eerder een goedkope, makkelijke traktatie voor vijfjarigen tijdens een kinderfeestje:

“Het is niet iets waar we ambachtelijk gebakken zuurdesembrood voor gebruiken, of licht-gezouten Deense boter en er wordt zeker niet gespeeld met regenbooghagelslag.”

De Amerikaanse versie van het recept doet een poging fairy bread een bepaalde allure en ‘magische zweem’ aan te meten, en weet zelfs een gedicht uit de negentiende eeuw te linken aan het fairy bread. Dit zorgt naast veel verontwaardigde tweets voor onderstaande tirade, waarin deze poging volledig de grond in wordt geboord:

Ook de Amerikaanse ambassade in Canberra mengde zich in de discussie en tweette dat het waarschijnlijk een beter idee is om het bereiden van fairy bread aan de echte experts over te laten:

Overigens is het een raadsel waar de lekkernij vandaan komt, schrijft Munchies - het voedselkanaal van Vice. De chocoladehagelslag zoals Nederlanders die kennen en in tegenstelling tot de Australiërs wel als ontbijt eten komt natuurlijk wel dicht in de buurt:

“Maar zelfs de Nederlanders versieren hun brood niet met hagelslag met alle kleuren van de regenboog.”

De recepten: probeer het zelf
De Australische versie van het recept: smeer een dikke laag boter “gezouten, ongezouten, maakt niet uit” op het goedkoopste witbrood dat je kunt vinden en gooi de gekleurde hagelslag (“100s and 1000s“, een Australisch merk) erop.

De Amerikaanse versie is wat omslachtiger: gebruik een gedegen soort boter, of beter nog maak je eigen boter, doe er twee eetlepels boter per boterham op en maak vervolgens een keuze uit de vele soorten gekleurde hagelslagen die je kunt vinden zodat je elke dag van de week een “uniek versierde fairy bread” kunt maken. Het artikel waar het recept in staat is verder geïllustreerd met een mooi plaatje van een brood liggend op een houten plankje - zeker niet “het goedkoopste witbrood dat u kunt vinden”.