Elektrisch rijden

‘Prijzen voor het opladen van elektrische auto’s zijn niet transparant’

De laadprijzen voor elektrische auto's lopen sterk uiteen en het is vooraf voor automobilisten meestal onduidelijk wat een laadbeurt precies gaat kosten. Dat blijkt uit onderzoek van het het AVROTROS-consumentenprogramma Radar.

De starttarieven bij de ongeveer 23.000 laadstations in Nederland variëren volgens het programma van 12 cent tot ruim 2 euro. Daarnaast lopen de prijzen per kilowattuur (kWh) uiteen van 20 cent tot ruim een euro.

In Nederland rijden bijna 100.000 (deels) elektrische auto’s en vrachtauto’s rond, blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Er zijn bijna 25.000 oplaadpunten.

Voor de elektrisch rijdende automobilisten is het volgens Radar nogal moeilijk om zicht te krijgen op wat het opladen van hun voertuigen kost. Vooraf is bij de laadpaal en op apps voor de mobiele telefoon namelijk geen zekerheid te krijgen over de prijs per kWh en het (eventuele) starttarief.

„Je ziet geen informatie op de laadpaal zelf. Het is een kwestie van afwachten totdat de rekening komt”, zegt bestuurslid Vincent Everts van de Vereniging Elektrische Rijders. Hij wil dat de branche voortaan transparant is over de prijzen.

De PvdA gaat minister Schultz (Infrastructuur, VVD) vragen bij de laadpaalbranche aan te dringen op transparantie. (NRC)