Edisons Klassiek

Dubbele nominatie voor dirigent René Jacobs

Drie Nederlandse musici zijn genomineerd voor de Klassieke Edisons, de oudste en op dit terrein meest prestigieuze Nederlandse muziekprijs: celliste Quirine Viersen (cd met cellosuites van Britten), het Ebonit Saxophone Quartet (debuut-cd) en sopraan Barbara Hannigan (Satie). De winnaars worden 27 november bekend gemaakt in een speciale aflevering van Podium Witteman op NPO 2. Daar wordt ook de publieksprijs bekend. Genomineerd zijn o.a. de pianobroers Jussen (Mozart-cd), harpiste Lavinia Meijer (Piazzolla) en violiste Simone Lamsma,. Publiek kan stemmen via de Edison-site. Opvallend zijn verder twee nominaties voor de Vlaamse dirigent René Jacobs – zowel in categorie De Opera (voor Mozarts Die Entführung aus dem Serail) als in Het Koor (Bachs Johannes Passion). Ook dirigent Andris Nelsons kreeg twee nominaties (categorie Orkest); een voor Sjostakovitsj’ Tiende symfonie, één voor diens Symfonieën nrs. 5, 8 en 9, beide met het Boston Symphony Orchestra. (NRC)