De plasticlobby strijdt tegen papieren tasjes

De wandelgangen Een petitie van de plasticlobby moet Kamerleden overtuigen iets te doen aan de benadeling van de plastic tas.

Plastic tas is de klos

wandelgangen logo oor

Elke Haagse maatregel heeft zo zijn slachtoffers. Dus toen begin dit jaar het plastic tasje in de winkel ineens geld ging kosten, waren ze niet vrolijk bij belangenvereniging Nederlandse Kunststof- en Rubberindustrie, afdeling Verpakkingen. Natuurlijk, de plasticproducenten snappen wel dat al die tasjes het milieu kunnen vervuilen – zeker als je bedenkt dat we vóór 2016 ieder jaar zeker drie miljard plastic tasjes gebruikten, aldus het ministerie. Goed dus dat er 60 procent minder plastic tasjes worden gebruikt sinds begin dit jaar. Maar waarom was alleen de plastic tas de klos, en niet de papieren zak?

Lobby ving bot

Lobbyregel nummer één: ver voor een nieuwe maatregel de hoofdrolspelers bespelen. Dat heeft de plasticlobby ook geprobeerd. Er is een poging gedaan toenmalig staatssecretaris Mansveld (Milieu, PvdA) ervan te overtuigen dat álle tassen geld moesten gaan kosten – ook papieren tassen vervuilen immers.

Maar helaas, zegt directeur Aafko Schanssema van NRK Verpakkingen: „Onze eerste lobby ving bot.” Een nieuwe poging dan, via een beproefde Haagse methode: een petitie, die deze dinsdag wordt aangeboden in de Tweede Kamer. Daarin staan de resultaten van een onderzoek dat in opdracht van NRK Verpakkingen werd uitgevoerd door CE Delft. Daaruit blijkt: papieren tassen produceren is nog slechter voor het milieu dan plastic tassen. Schanssema: „De milieuwinst die werd behaald door de afname van plastic tassen, is tenietgedaan door het extra gebruik van papieren tassen. Wij willen een eerlijk speelveld in de tassenmarkt.”

Zwerfafval is de boosdoener

De plasticlobby hoopt nu dat een wakkere parlementariër het idee overneemt om geld te vragen voor tassen van alle materialen. Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) is er dinsdag bij als de petitie wordt aangeboden. Kan ook niet anders, als winnares van de Politieke Pluim 2015 van de Plastic Soup Foundation voor haar inspanningen om zwerfplastic terug te dringen. Van Tongeren ziet een verpakkingenbelasting wel zitten – een belasting op alle milieuvervuilende verpakkingen. Toch is een papieren tas nog altijd veel beter dan een plastic variant, zegt ze: „Papier breekt veel sneller af dan plastic.”

Het blijkt inderdaad de zwakke plek van de lobby. Plastic zwerfafval is veel schadelijker voor het milieu dan papier. Dát effect liet NRK weer niet doorrekenen.