Campagne

Kamp Trump erkent: we liggen achter

Seksuele intimidatie
Foto AFP

De doorgaans weinig bescheiden campagneleider van Donald Trump heeft dit weekeinde voor het eerst toegegeven dat de Republikeinse presidentskandidaat achterligt op Democraat Hillary Clinton. Kellyanne Conway voegde er meteen aan toe: „We geven niet op, we weten dat we kunnen winnen.”

In een speech afgelopen zaterdag waarin Trump zijn ambities voor de eerste honderd dagen van een mogelijk presidentschap ontvouwde, verklaarde hij alle vrouwen te zullen aanklagen die hem tijdens de campagne van seksuele intimidatie hebben beschuldigd. „Al die leugenaars worden aangeklaagd zodra de verkiezingen voorbij zijn”, zei hij op in Gettysburg, nabij een belangrijk slagveld in de Amerikaanse Burgeroorlog. Trump herhaalde verder voornemens, zoals de bouw van een door Mexico te betalen grensmuur , deportatie van criminele migranten en het ongedaan maken van hervormingen in de zorg. Ook zei hij beperkingen op binnenlandse energieproductie, waaronder oliewinning, op te zullen heffen, China aan te zullen merken als een valutamanipulator en te zullen heronderhandelen met Canada en Mexico over vrijhandelsverdrag NAFTA. Trump haalde uit naar mediaconglomeraten in de VS die te veel invloed op de informatievoorziening zouden hebben. Zijn adviseur verklaarde zondag dat Trump de conglomeraten zal „opbreken” als hij president wordt. (NRC)